Vintage op de kaart: Froufrou’s

25-03-2011 14:00

Enkele maanden geleden heeft Froufrou’s (spreek uit FroeFroe’s) haar deuren geopend in Arnhem te midden van allerlei kruidige Surinaamse tokootjes, brei- en curiosawinkels. En hoewel de fysieke winkel ‘nieuw’ is, bestaat Froufrou’s toch echt minstens een jaar, want wat voor twee ijverige Amsterdamse studenten begon als een hobby eindigde dit in een serieuze levensstijl. Léonie en William startten heel bescheiden met een website waarop zij bijzondere vintage items verkochtten: bijvoorbeeld een zeeschuimkleurig Karl Lagerfeld jasje, appeltjesgroene Marni pumps en nog vele andere hebbedingen. Door de exclusiviteit en preppy, humoristische invalshoek sloeg dit erg aan bij online shoppend Nederland. Léonie en William kieperden daarom hun studie in Amsterdam overboord om zicht volledig te focussen op hun liefdeskind, Froufrou’s.

Look ’n Feel
De winkel heeft een onopvallend exterieur, van het type: stille wateren hebben diepe gronden. Misschien dient het slapende omhulsel als een soort dekmantel zodat alleen de meest gehaaide shoppers haar vinden, de tempel van Froufrou’s. Maar die diepe gronden die zijn er dus, reken maar van yes, binnen is het feest: de kleuren en vormen spatten er vanaf en het hebberigheidsniveau is hoog. Froufrou’s voedt de meest hebzuchtige shopzilla als een moeder dat melk geeft aan haar hongerige telg. En je wilt vast en zeker meer. De vraag is: wat is het geheim?

DeJaap-likes:
• Vintage tot in de puntjes: een ouderwetse kassa, geborduurde kussentjes, een koloniale stoel en dromerige schilderijtjes, het oog wil immers ook wat en Léonie en William hebben de zaak een hele knusse, schattige poppenhoekenlook gegeven.
• Overzicht + geen overdaad: wat je heel vaak bij vintage winkels ziet is die ongeorganiseerde zooi en overdaad aan kleding. Bij Froufrou’s zijn ze selectief en is er overzicht, wat het sowieso een stuk makkelijker maakt om iets leuks te vinden.
• Spullen worden ingekocht uit het buitenland, maar kunnen ook van de Hollandse kringloopwinkels afkomstig zijn, daarnaast zijn er top notch designer labels te vinden. Het is een gezonde mix van al het goede.
• Er is een mannenhoek waar goede klassiekers te vinden zijn: vintage Converse gympen, gave colberts (de Schippersjas) en de oudste Levi’s (die nog in perfecte staat zijn).
• Altijd een plus: een grote wand vol met beeldige pumps, in maatje assepoester tot maatje kano.
• Redelijke prijzen.

Collectie:
• Preppy, bloemig, kleurrijk. Vrouwelijk met een knipoog. Pumps: Hoog, hoger, hoogst.

DeJaap-hates:
• Lang in de trein moeten zitten totdat je dan eindelijk in de winkel je slag kan slaan. Maar het is het wel waard.

DeJaap-critique:
• Het is een uitdaging om telkens weer nieuw en hoogwaardig materiaal te leveren. De meeste vintage winkels gaan er precies om die reden aan onderdoor: inspiratie noch fut meer om te presteren. Een uitdaging voor het nu nog frisse duo om ons te blijven voeren met fabuleuze Froufrou’s.

Conclusie:
Froufrou’s legt de lat hoog voor andere vintage winkels in Nederland en daarom is het helemaal niet zo vervelend om 2 uur onderweg te zijn, eenmaal daar krijg je een vriendelijk ontvangst van de eigenaren en lonken de zachte stoffen en poezelige pumps je. Voor liefhebbers van vintage camera’s nog een laatste tip: in de etalage staat een ouderwetse Polaroid te wachten.