Fotozondag: kleurrijk India door Iris Pielage

27-03-2011 11:00

Hoewel het Kastenstelsel in 1950 officieel is afgeschaft, zijn de verschillen tussen rijk en arm in India schrikbarend groot. In de verkeerschaos van hoofdstad Delhi wordt dit duidelijk. Naast de overvolle bussen, waar mensen letterlijk uit de ramen hangen en op het dak zitten, scheuren kleine auto riksja’s kriskras door het verkeer. In sloom tempo lopen hier kamelen en ossenkarren tussendoor. Een hilarisch detail is hoe oude mannetjes hun tulband met een strik onder hun kin vastbinden om deze niet te verliezen tijdens de levensgevaarlijke riksjarit. In ditzelfde straatbeeld ontsnappen de rijken deze armoede, het gevaar, het lawaai en de bedelende straatkinderen, door zich in geblindeerde auto mét chauffeur af te schermen.

In deze verzameling heb ik geprobeerd verschillende lagen van de bevolking vast te leggen, liefst van dichtbij. De rijken gaan gekleed in prachtige, kleurrijke sari’s. De hoeveelheid gouden stiksels, verwerkt in de kleding, drukt de mate van rijkdom uit. Zo heb ik een bruiloftsbeeld van de Indiase elite vastgelegd. Een van de vrouwen gaat trouwen en wordt geblinddoekt via een touw achter haar man aan geleid. Ter inwijding van het huwelijk betreden ze de meest bijzondere tempel in India. Het verhaal gaat dat deze zogenaamde Karni Mata tempel is bedoeld om de god van de dood te straffen, door hem alle overleden zielen af te pakken en te laten reïncarneren in de vorm van ratten.

Opgewonden en vooral zenuwachtig liep ik de prachtige tempel binnen. Ook hier moeten, zoals in alle tempels, de slippers uit. Op de binnenplaats kwam direct een verstikkende geur van rattenpoep op me af. Langzaam drong het tot me door dat er duizenden ratten rondkruipen. Naast een aantal opgewekte zielen bleek de vloer voornamelijk bezaaid met bebloede, stervende en dode ratten. Het mag dan geluk brengen, ik zat er niet op te wachten dat ze over mijn voeten gingen lopen…

Iris Pielage reist twee maanden per jaar om bijzondere culturen in beeld en woord vast te leggen. Mensen intrigeren haar het meest. Door een persoonlijke band te scheppen met de lokale bevolking, probeert ze de bijzondere verhalen achter culturele uitingen te ontdekken. Bekijk haar Flickr voor meer foto’s.