Sport

Oorlog met Cruijff

28-03-2011 09:06

Vorige week presenteerde Cruijff zijn langverwachte plan bij Ajax. Daarmee is de focus op het kampioenschap van Nederland helemaal verdwenen. Wordt het PSV of FC Twente? Niemand die het nog boeit. Want de grote vraag die men stelt is wie in Amsterdam de langste adem heeft. Wordt het Cruijff en zijn mannen of wordt het de directie die dat plan van tafel schoof? Dat is de enige vraag die vlak voor de ontknoping van de Eredivisie telt. Dat kampioenschap is tweede garnituur. Het is oorlog met Cruijff, waar zo’n beetje alles al over is gezegd.

Prutsers
Het is vooral de directie van Ajax die dit niet kan winnen. De wanorde bij Ajax is totaal. Nadat Cruijff zijn plan door de directie verworpen zag, besloot hij om toch door te gaan en riep de ledenvergadering bij elkaar. De directie had zoiets van te voren kunnen weten. Het is daarom ook de vraag waarom de directie dat plan verwierp. Natuurlijk, men wil de leiding niet afstaan, men wil zoals Cruijff voorstelde geen mensen ontslaan, “omdat je zo niet met mensen omgaat”, zo heten de dingen officieel. Maar wat is er echt aan de hand? De directie heeft niet bepaald een goed track record als het om ontslaan gaat. Die ontsloeg in een vorig seizoen zelfs acht mensen. Wat de echte reden ook is: het bestuur acht zich kennelijk in staat om een voetbalbedrijf te leiden. Waarom blijft gissen. Cruijff weet dat zoiets onmogelijk is en eist zijn stromannen dan ook op een hoge positie.

Cruijff noemt het ondertussen onbegrijpelijk dat de directie niet naar hem luistert. Hij schuwt daarmee grote woorden als “jullie hebben er totaal geen verstand van” niet. Prutsers zijn het volgens Cruijf, mensen zonder verstand die een monument verkwanselen. Naar Cruijff luistert men, zo redeneert Cruijff.

Vanuit de directie gooit men lekker met modder terug. Zo noemt de directie de door Cruijff naar voren geschoven Dennis Bergkamp “niet geschikt voor zijn huidige werk als jeugdtrainer” en daarom ook niet geschikt voor de functie waar Cruijff hem graag in ziet. In de ogen van de directie is Cruijff een ploert. Eentje die mensen ontslaat. Ajax zit kortom op een road to nowhere.

Succes
Woensdag is die door Cruijff verlangde ledenvergadering. Cruijff krijgt die gegarandeerd achter zich waarna de geweren weer zullen worden gericht op de directie. Als die directie er ondanks alles toch in slaagt om te blijven zitten, kunnen ze niet winnen. Want volgend jaar gaat het weer fout, wordt Ajax alweer geen kampioen, halen ze de Champions League weer niet en blijkt de nationale beker een ramp. Dan moet de directie alsnog weg. Winnen kunnen ze niet.

Cruijff wel. Want zijn plan betekent gegarandeerd succes. Men zegt het. Dus dan is dat zo.