Leggings are NOT pants!

30-03-2011 10:00


De afgelopen jaren is de wereld geteisterd door verschillende modeverschrikkingen. Uggs, Birckenstocks, hoogwaterbroeken, om maar een paar voorbeelden te geven. Loop een dag door de stad, en het is uitgesloten dat je niet één van deze verschrikkingen zult moeten aanzien. Maar goed, over smaak valt niet te twisten, we zullen ermee moeten leven. Tenminste, dat dacht ik altijd. Tot ik onlangs het volgende zag: een legging. En dan niet een gewone legging, onder een lief jurkje of een oversized sweater, maar een legging als BROEK.

De revival of the legging
Leggings zijn de afgelopen jaren weer ons modebeeld ingeslopen. Zag iedereen het eerst nog als een fout overblijfsel uit de eighties, gedragen door meisjes van zes en wielrenners, sinds de modehuizen in 2004 besloten dat leggings weer mogen, zie je ze overal.

Fashionista’s droegen ze het eerst in het wild, het liefst vintage, en op het moment dat de H&M ze weer begon te verkopen hebben ze de straten heroverd. En zoals dat gaat met trends: ondertussen lijkt het vrijwel onmogelijk een vrouw te vinden die niet minstens een paar leggings in de kast heeft liggen.

De legging als broek
Maar wie o wie heeft in vredesnaam bedacht dat je deze leggings, in principe niets meer dan een afgeknipte panty of maillot, ook zónder iets eroverheen kunt aantrekken? Begon het met een fashionblogger die haar rokje was vergeten, of startte deze trend tijdens het hardlopen? Het doet er ook eigenlijk niet toe, het blijft afschuwelijk.

En dan zijn de flinterdunne fashionbloggers met niets dan een  legging om hun dunne beentjes en hun platte konten nog tot daaraan toe. Wat deze trend onacceptabel maakt, zijn de net iets te dikke meiden die hun legging als broek dragen. Cellulitis all over, vetrandjes boven de legging, en het ergste, je kunt je ogen onmogelijk afwenden van de trilling in hun derrière wanneer ze lopen.

Tot overmaat van ramp hebben deze leggings nu zelfs een naam gekregen, de jegging en de tregging. De jegging is een legging van jeans stof, een tregging verschilt eigenlijk in niets van een legging, behalve dat hij ‘officieel’ als broek gedragen mag worden.

Cameltoe
Je achterste open en bloot, voor iedereen te aanschouwen, om van de voorkant maar te zwijgen (cameltoe!). Gelukkig ben ik echter niet de enige die deze trend verafschuwt. Zo staan er op YouTube een stuk of 400 filmpjes van video-bloggers (vloggers), die de wereld vertellen dat zij ook vinden dat leggings geen broek zijn. Top! Maar waar ik meer steun uithaal is het volgende fragment uit mijn favoriete serie en grootste mode-inspiratie: Gossip Girl. Kijk en leer (vanaf 00:10).