Sport

Feyenoord nu ook als bank

06-04-2011 15:57

Er is heibel ontstaan na berichtgeving van RTV Rijnmond. Die schreven dat de directie van Feyenoord zich gedraagt als de top van een bank en zichzelf schaamteloos verrijkt. Slechte resultaten, een financieel magere positie en ontevreden klanten leiden dus ook bij de club in Rotterdam tot een stevige bonus voor de topmannen van het bedrijf. RTV Rijnmond staat alleen in haar berichtgeving. De Telegraaf nam het heel even over maar verwijderde het nieuws. Feyenoord ontkent in alle toonaarden. Het kwaad is echter geschied. Veel fans ontsteken in blinde woede. De club en de zender liggen al langer overhoop.

In september 2010 zei Feyenoord de exclusieve uitzendrechten van RTV Rijnmond op. Die waren op dat moment decennia lang live bij elke wedstrijd in De Kuip aanwezig. Logisch, want het is de grootste regionale zender van Rotterdam. Het ging om de centen. Rijnmond betaalde tot vorig jaar 10.000 euro om verslag te mogen doen. Bovendien kreeg Feyenoord voor enkele tienduizenden euro’s gratis reclametijd. De 50.000 euro die de club voor het nieuwe seizoen verlangde vond de omroep veel te gortig. De samenwerking werd opgezegd en de supporters werden voor live-verslagen veroordeeld tot Radio 1 en een kleine Rotterdamse zender. Rijnmond treiterde terug door aan de hand van de beelden van Eredivisie Live verslag te doen vanuit de studio.

Inzamelingsactie
Eerder dit jaar bracht Rijnmond het bericht dat de spelers gezamenlijk nog geen tienduizend euro op tafel legden voor een inzamelingsactie van de fans. Die deden dat om de noodlijdende club te helpen. Het bestuur van Feyenoord reageerde furieus. Het verhaal was volgens de club pertinent niet waar. Hoeveel de spelers wel betaald hebben werd nooit duidelijk. Of Rijnmond aan het treiteren was ook niet.

Nu brengt de omroep het bericht dat het bestuur van de Rotterdammers zich verrijkt door zichzelf een eenmalige bonus toe te kennen. Commercieel directeur Mark Koevermans is bovendien gepromoveerd tot statutair directeur en incasseerde een flinke salarisverhoging. Dat laatste is logisch, hoewel we ons kunnen afvragen wat een voormalig tennisspeler doet in de directie van een voetbalclub. Volgens Feyenoord is het verhaal over de bonussen onzin. Die onzin is volgens de ploeg zelfs zo groot dat het een advocaat in de arm heeft genomen om voor de rechter haar gelijk aan te tonen. De zender beroept zich ondertussen op bronnen binnen de club. En die hoeft geen mens bekend te maken.

Draak
Ondertussen reageren veel fans op verschillende Feyenoordsites woest. Die gaven immers hun zuurverdiende geld via een inzamelingsactie aan de club. Die vraten een stukje vlees per week minder. En dan is het niet leuk om te horen dat een gedeelte van dat geld in de zakken van het bestuur komt. Niet als er elke week een draak van een wedstrijd te zien is en ontspanning in De Kuip ver te zoeken is. Niet als er geen enkele hoop op de toekomst is. Niet als je elke dag op je werk wordt uitgelachen omdat je trouwe Feyenoorder bent. Andere fans reageren gelaten en stellen dat Rijnmond ongelijk heeft. De liefde voor een club is immer blind.

De rechter mag dus uitmaken wat er waar is aan het bericht. Mocht het niet waar zijn dan is de schade al gedaan. En mocht RTV Rijnmond bezig zijn met een stukje trollen omdat het haar uitzendrechten kwijt is slagen ze er prima in. Een beetje rechtsbijstandsverzekering doet de rest.