Sport

Grootheidswaanzin bij Bayern en Ajax

11-04-2011 16:00

Dit weekend was het weer genieten langs de velden. Op de velden was het geen onverdeeld genoegen, maar dat maakten Rick van den Boog namens Ajax en Uli Hoenness namens Bayern München meer dan goed. De twee clubs demonstreren wekelijks dat er gevechten worden gestreden die niet te winnen zijn. Van den Boog snapt dat niet. Uli Hoennes snapt zoiets maar al te goed. Vandaar dat die eerste verliest en die tweede er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Louis van Gaal met vervroegde vakantie kon. Kwestie van grote mannen.

Uli Hoeness liet zondag zien hoe het moet. Die schopte Louis van Gaal op straat en had daar weinig lovende woorden voor over. Zo mocht de trainer verdwijnen omdat er geen enkele steun was binnen de spelersgroep. De president van Bayern nam het de Nederlander bovendien kwalijk dat hij nooit naar zijn adviezen luisterde. Daar gaat het in de regel fout bij Van Gaal. Zijn wil is wet. Als zijn ploeg zoals vorig jaar het kampioenschap won, de beker in huis haalde en ook nog de finale van de Champions League bereikte is er niks aan de hand. Dan is Louis koning en spreekt hij tijdens de huldiging in Lederhose het publiek toe. Als het slechter gaat denkt hij dat nog steeds, maar dan is hij de enige die dat denkt.

Goden
Bij een club als Bayern gaat het dan snel fout. Daar lopen goden als Uli Hoeness, Karl Heinz Rummenige en Franz Beckenbauer rond. Mannen die hun sporen hebben verdiend in het voetbal. Mannen vooral die dergelijke sporen uitstralen en het krediet van de fans hebben. Met hen geen gelul. Geen gezeik. Wie dat niet snapt heeft een grote mond en mag vertrekken. Simpel. Goden dulden geen tegenspraak. Ook niet van Louis van Gaal.

Vandaar dat de tactische zet van Ajax-man Rick van den Boog een rare was. Die kondigde afgelopen vrijdag doodleuk aan dat de contracten van Bergkamp en Jonk niet verlengd worden. Diezelfde trainers moeten volgens Johan Cruijff een sleutelpositie krijgen als het gaat om het nieuwe Ajax. Dom dus van Van den Boog. Want hoewel hij zijn woorden inmiddels inslikte en voor de camera van de NOS vertelde dat hij vreest voor zijn functie voert hij een strijd die niet te winnen valt.

Grootheidswaanzin
Cruijff bepaalt bij Ajax. Dat is de god die boogt op onvoorwaardelijke steun bij de club en bij de fans. Zoals Hoeness, Beckenbauer en Rummenige bij Bayern doen. Grootheidswaanzin hoort bij een club te liggen waar die hoort te liggen. Bij de jongens van de gestampte pot. Niet bij voorbijgangers als Louis van Gaal of Rick van den Boog. Die eerste moest vertrekken. Voor die tweede is het slechts een kwestie van tijd.