Sport

Ajax aan het gas met Uri Coronel

13-04-2011 14:00

De realiteitszin in Amsterdam stijgt de afgelopen weken tot ongekende hoogte. Rick van den Boog doet raar, Cruijff lijkt helemaal niks meer te doen, de jeugdopleiding schijnt zo goed als stil te liggen, straks worden ze gewoon kampioen en ondertussen voegde Uri Coronel zich bij de meest favoriete tak van het verzet. Het naoorlogse verzet. Da’s lekker veilig en je maakt er goede sier mee in kringen van wat was het toch allemaal erg in de oorlog en dat mogen we nooit vergeten. Als Joodse voorzitter van Ajax vindt de man dat de fans maar eens moeten ophouden met het roepen van Joden. En terwijl onze verzetsheld zijn spoedige afscheid aankondigt stelt hij draconische maatregelen voor. Naoorlogs verzet kan niet hard genoeg gevoerd worden.

Joods Historisch Museum
Zo trad de man dinsdagavond op tijdens een debat over dit gedoe in in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Ware verzetshelden voeren hun werk undercover uit, maar de naoorlogse variant van het fenomeen zoekt de publiciteit. Coronel vertelde daar dat er een veel strengere voetbalwet moet komen. Eentje die aftrek van drie punten mogelijk maakt als er geroepen wordt dat er Joden zijn. Eentje die bepaalt dat wedstrijden gestaakt moeten worden. Eentje die alle ellende voor eens en altijd uitbant. Dat de man hier een wet en de reglementen van de KNVB door elkaar haalt laten we even rusten.

Coronel doelt niet alleen op de spreekkoren van de tegenpartij. Het doet hem pijn als er geroepen wordt dat Joden aan het gas moeten, maar hij legt de oorzaak van dat alles vooral bij zijn eigen club. Want die roepen dat ze Joden zijn en dat lokt reacties uit. Gesprekken voerde hij met de harde kern van Ajax. Die staan op het standpunt dat ze Joden als geuzennaam hebben geaccepteerd en dat ze dat zo houden. En gelijk hebben ze. Want waar lult die Coronel nou helemaal over?

Incident
Af en toe is er een incident. Zoals laatst met die Hagenees. Zelfs bij de Rotterdamse versie van De Klassieker als Ajax bij Feyenoord op bezoek komt hoort men zelden antisemitische teksten. En als mensen roepen dat ze Joden zijn terwijl ze het niet zijn moeten ze dat vooral doen. Rare associaties met dat woord leven slechts in de hoofden van naoorlogse verzetshelden als Coronel en fatsoensrakkers als Johan Derksen. Bovendien kan Coronel beter zijn kop houden. Hij faalde bij Ajax omdat hij zijn veelbesproken plan niet uitvoerde. Hij faalde in de perikelen rond Cruijff door vertrouwelijke communicatie op straat te gooien. En nu faalt hij weer. Want als het aan Coronel ligt krijgt zijn eigen club straks straf omdat ze roepen wat ze zijn. Joden. Zoals ze ergens anders weer boeren zijn. Of Superboeren. Haagse Hopjes. Kakkerlakken. Lekker belangrijk. Coronel moet dus wegwezen voordat hij zichzelf nog meer schade toebrengt.