TPOok!

 
avatar
   
Cult

Inzender DeJaap-fotozondag Mattijn Fransen wint prestigieuze kunstprijs

Mattijn Fransen, ‘Relapse’, winnend kunstwerk Het Vierkante Ei 2011.

Photoshop-kunstenaar en fotograaf Mattijn Franssen is verkozen tot winnaar van ‘Het Vierkante Ei 2011’, de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor amateurkunstenaars. De jury koos zijn werk Relaps uit maar liefst 2200 inzendingen vanwege het “uitzonderlijk hoge niveau van technieken die inmiddels tot in elke huiskamer zijn doorgedrongen”. De jury bestaande uit voorzitters Sacha Bromwasser en Rutger Pontzen en juryleden Caroline van Rhijn, Arie Schippers en Hans Aarsman schrijven in het juryrapport: “De spookachtige dramatische voorstelling van deze amateurkunstenaar klopt tot in detail. De innerlijke wereld van de maker is overtuigend vertaald in een gedetailleerd beeld dat volop in beweging is en de kijker meesleurt.” Eerder exposeerde Mattijn Fransen tien van zijn werken, waaronder het prijswinnende Relaps, op DeJaap.nl. Volgens de kunstenaar zelf maakt hij voor zijn werk gebruik van niets anders dan Photoshop en zijn Olympus camera. Meer informatie over Mattijn Fransen vindt u op zijn website en zijn Flickr, het complete persbericht leest u onder de “lees verder”.

Mattijn Franssen winnaar ‘Het Vierkante Ei 2011’

Zojuist is tijdens de live-uitzending van het NTR-programma Kunststof TV Mattijn Franssen verkozen tot winnaar van de derde editie van ‘Het Vierkante Ei 2011’, de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor amateurkunstenaars. Uit handen van Rutger Pontzen ontving Mattijn Franssen de prijs. De jury, bestaande uit voorzitters Sacha Bromwasser en Rutger Pontzen en juryleden Caroline van Rhijn, Arie Schippers en Hans Aarsman, koos uit ruim 2.200 aanmeldingen voor kunstwerk Relapse van Mattijn Franssen. Het juryrapport luidt: “De spookachtige dramatische voorstelling van deze amateurkunstenaar klopt tot in detail. De innerlijke wereld van de maker is overtuigend vertaald in een gedetailleerd beeld dat volop in beweging is en de kijker meesleurt. De maker gebruikt een techniek die inmiddels tot elke huiskamer is doorgedrongen, maar zet die in op een ongebruikelijk hoog niveau”.

Het Vierkante Ei is een initiatief van de Volkskrant en NTR, in samenwerking met Cultura 24 en Kunstfactor, met het doel amateurkunstenaars van Nederland een landelijk podium te bieden en kunstenaars met elkaar in contact te brengen om ideeën uit te wisselen. De derde editie van Het Vierkante Ei werd in samenwerking met zes toonaangevende musea georganiseerd: het Van Abbemuseum in Eindhoven, De Hermitage Amsterdam, Fries Museum Leeuwarden, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Schiedam en De Vleeshal in Middelburg.

Via 6 voorrondes in de deelnemende musea werden uit maar liefst 2.200 aanmeldingen de volgende zes finalisten verkozen:
• Mevrouw W.A. Fledderus – Blauwe Man
• Dhr. R.M. Oeben – Alexander
• Dhr. F. Visser – Natuur op industrieterrein
• Mevr. P.J.M. van der Steen – Harry Harlow onderzoekt
• Mevr. B. Zuurbier – The Northern Lament
• Dhr. M.P. Franssen – Relapse

Het werk van alle 60 halve finalisten wordt tot en met 29 april in een speciale expositie in het Van Abbemuseum vertoond.

www.vierkanteei.nl

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.