Sport

Feyenoord is nog geen stap verder

26-04-2011 13:58

Natuurlijk. Reden voor een feestje hebben ze in Rotterdam. Een paar maanden geleden was de ploeg rijp voor de sloop. Geen geld, geen team, slecht spel, iedereen boos en degradatie was een reële optie. Na de winterstop waren de Rotterdammers ineens de best draaiende ploeg van de Eredivisie. Men won wedstrijden en nu blijken de play-offs voor Europees voetbal binnen bereik. In De Kuip klimt men dus uit het dal en vandaag loopt men in de havenstad met opgeheven hoofd door de straten. En het is ze gegund. Na lijden komt vreugde. Na de dood volgen de gladiolen. Die dingen. Maar men moet niet gaan overdrijven.

Waanzin
Zo is Diego Biseswar ineens de waanzin voorbij. Hij stelt dat als Feyenoord zo speelt als tegen PSV dat ze dan van iedereen kunnen winnen. Hij vergeet gemakshalve dat de instelling van de Eindhovenaren te triest voor woorden was. In De Kuip kwam geen ploeg op bezoek die ook maar een moment geloofde in de winst, laat staan in het kampioenschap. Biseswar moet ook niet vergeten dat Feyenoord halverwege het vorige seizoen in Eindhoven PSV met 0-3 uit de beker kegelde. Ook toen werd de loftrompet gestoken en dacht men het lek boven te hebben. De ellende die volgde bleek de ergste ellende uit de geschiedenis van de club. Een goede wedstrijd maakt nog geen lente. Ook niet als daar een prima serie aan vooraf gaat.

De realiteit is keihard. Feyenoord worstelt met enorme financiële tekorten, waardoor het gelazer met het aantrekken van nieuwe spelers alweer begint. Dat in combinatie met een beleid dat nog steeds van geen kant klopt. Zo hadden de Rotterdammers eerder spits Fernandez van satellietclub Excelsior voor het oprapen. Men beoordeelde hem als niet geschikt voor de club. Nu ze eindelijk doorhebben dat de man wel degelijk een versterking is blijkt het mogelijk te laat. Men moet concurreren met NEC als het gaat om het salaris van de man. En dan blijkt die keiharde realiteit. Men kan niet tegen de ploeg uit Nijmegen opbieden.

Drijfzand
Men onderhandelt nog met spelers als De Vrij en Fer over een verbintenis voor volgend seizoen. Ook hier komt geld om de hoek kijken. Geld dat er simpelweg niet is. De spelers stellen dat het belangrijk is dat men alsnog Europees voetbal haalt. Iets met een sportieve uitdaging. Maar ook dat is nog onzeker. Feyenoord moet één punt op Utrecht inlopen om überhaupt in de play-offs te mogen spelen. En als ze dat redden moeten ze die ook nog winnen. Op dit moment heeft men de kansen zelfs niet in eigen hand. Als Utrecht die ene punt voorsprong behoudt is het seizoen mislukt.

Drijfzand. Meer is het niet in Rotterdam. Het is nog steeds een reële optie dat de ploeg geen Europees voetbal haalt. Het is bovendien nog steeds een reële optie dat de club haar talenten moet laten gaan. Dat de spelers die volgend seizoen de basis moeten vormen vertrekken. En dan is de ploeg weer terug bij af. Dan moet men weer opbouwen en werken met het weinige materiaal dat er nog is. Dat moet niemand in Rotterdam uit het oog verliezen. Ook niet nu er terecht reden voor een feestje is.