Sport

Baggerwedstrijd: Real tegen Barca

27-04-2011 15:58

Vanavond om 20.45 staat de derde editie van El Classico binnen drie weken op het programma. Dit keer treffen Real en Barça elkaar in het kader van de halve finale voor de Champions League. De hele wereld kijkt uit naar die wedstrijd. Logisch. Want we hebben hier te maken met de twee beste teams van de wereld. Madrid speelt thuis en moet er daarom alles aan doen om de nul te houden. Een doelpunt gescoord in een uitduel telt Europees gezien dubbel en is tegen een ploeg als Barcelona dodelijker dan een messteek in het hart. Dat wordt dus een baggerduel.

Resultaat
Tijdens de eerste twee edities bleek dat Real slechts met de nodige tactische middelen in staat is om resultaat te halen. Hard spel, veel mensen achter de bal, desnoods de beste voetballers ter wereld op de bank, keiharde charges en uitgekookte counters. Dat is voor coach Mourinho de enige manier om Barcelona te bestrijden. Kwalijk mogen we dat hem niet nemen. Resultaat is resultaat. Zo gaat dat nu eenmaal op het hoogste niveau. Mooi is het niet.

Barcelona komt vanavond niet naar Madrid om te winnen. Een goal scoren is het hoogste doel. Als dat gebeurt maken ze de toestand in de tweede wedstrijd af. In eigen huis met bijna honderdduizend fanatieke Catalanen op de tribune is het nu eenmaal lekker voetballen tegen Madrid. Helemaal als de finale van de Champions League het doel is.

Helemaal niks
Dat wordt vanavond helemaal niks, hoewel we met de Hogeschool der Tactische Kunsten te maken hebben. Madrid dat een tot in de finesse ingestudeerd tactisch plan uitvoert. En Barcelona dat gewoon haar eigen ding mag doen, zolang ze maar niet in de buurt van de goal komen. Het balletje rondspelen mag best van Mourinho zolang de dubbele muur van verdedigers maar niet doorbroken wordt.

De spanning rond de wedstrijd is enorm. Zelfs de stoïcijnse coach van Barcelona verlaagt zich tot koude oorlog. Guardiola noemde Mourinho tijdens een persconferentie gewoon een vervelende vent. Gelijk heeft hij. Maar wel een vervelende vent die gewend is om resultaat te halen. Kijken dus vanavond. Want een strijd tussen twee grootmachten is altijd boeiend. Al was het alleen maar om te zien welke tactische ingrepen er leiden tot een baggerwedstrijd.