Kijkbuiskansen: nieuwe SouthPark, Hans Achterhuis, foebal

27-04-2011 18:00

Profiel: Hans Achterhuis, 23:00 uur, Ned 2 – Een van de meest prominente Nederlandse intellectuelen is de filosoof Hans Achterhuis. Jarenlang werkte hij aan zijn magnum opus Met alle geweld – Een filofsofische zoektocht, waarin hij onder andere kritische vragen stelt aan zichzelf wanneer geweld gerechtvaardigd is. In retrospectief blijkt Achterhuis lang niet altijd even kritisch tegenover geweld te hebben gestaan. Zijn zoon Ernesto is genoemd naar Ernesto Che Guevara, hij voelde zich verwant met het ANC en de RAF en hij vond dat geweld een middel kon zijn om het goede te bereiken.

Tsjernobyl 4 Ever, 23.35 uur, Ned 2 – De ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl is 25 jaar geleden. Inmiddels worden er plannen gemaakt om de centrale te bedekken onder een gigantisch betonnen mausoleum dat zijn weerga niet kent.

Champions League: Real Madrid- FC Barcelona, 20:40 uur, Ned 3 – Nog meer voetbal! Godverdomme, wat is het toch goed dat we publieke omroepen hebben zodat deze commercieel zeer exploiteerbare televisiesport door belastingbetalers kan worden gefinancierd!

Online: nieuwe SouthPark(bijna)

Vanavond gaat in de VS het vijftiende seizoen van SouthPark in première. Seizoen 14 was awesome dus 15 belooft veel. Zo zagen we keiharde maatschappijkritiek op kookprogramma’s (‘Creme Fraiche’) en de gelijktijdige angst en obsessie van de middenklasse voor de lagere klasse (‘It’s A Jersey Thing’). SouthPark zat zoals altijd bovenop popcultuur (Inception, Facebook) maar was ook gewoon grappig (Scrotie McBoogerballs, de Coon-serie). Je gaat hier makkelijk door alle seizoenen. De aflevering, getiteld HUMANCENTiPAD (persbericht) is vanavond te zien in de VS, dus vannacht te downloaden in Nederland – morgen uiteraard een link hier in uw online kijkbuiskansen.

Vers: Hellcats (S01E15), One Tree Hill (S08E19), Glee (S02E18).

NCIS en Traffic Light zijn on break.

The Daily Show heeft een beetje oud-aandoend item over Tiger Mothering (niet zoals Charlie Sheen, maar zoals Amy Chua). Elisabeth Warren, assistent van Obama, is te gast en praat over consumentenbescherming.

The Colbert Report legt uit dat Amerika niet in oorlog is, maar dat er gewoon 150.000 soldaten een semester in het buitenland doorbrengen. Er zijn leuke piratengrappen over een man die door de politie wordt mishandeld. De gast is A.C. Grayling, een hoogleraar filosofie die een seculiere bijbel heeft geschreven.