Cult

Weg met dat stomme internet, opzouten met je vrije markt

27-04-2011 14:00

Afgelopen donderdag was het dan zover. KPN laat de consument voortaan niet alleen betalen voor dataverkeer, maar ook voor toegang tot diensten op internet. Goed voor alle KPN’s. Zielig voor de consument.  Vroeger had u als ondernemer nog een echte zaak, met een echte inventaris, een voorraad en een pand op de balans. De klant rekende af bij de kassa. En toen was er internet.


Ineens had iedere klant een snoer. Een snoer waar via hij op het nieuwe World Wide Web kon surfen. Natuurlijk ging u daarin mee, als vooruitstrevende ondernemer. U regelde een winkel met een snoer en noemde dat ‘webwinkel’. Sinds die tijd zit er een ‘wolk’ tussen u en uw klant. Hoe dat werkt met die wolk was nooit zo spannend, maar dat gaat nu veranderen.

Stomme wolk
De eigenaren van de snoeren en mobiele netwerken, de Internet Service Providers (ISP’s), zijn namelijk alles behalve blij met de wolk. Vroeger leverde de PTT u een telefoonaansluiting (het snoer) en impliciet de daarbij bijbehorende dienst (het telefoongesprek). Nou heeft die stomme wolk dat volledig door de war geschopt. De KPN’s leveren nog weliswaar het snoer, maar iedere handige ondernemer kan elke willekeurige dienst gaan leveren. En er zijn heel veel handige ondernemers.

Door de scheiding van ‘netwerk’ en ‘diensten’ is een ‘neutraal’ distributienetwerk ontstaan en daarmee ook een volledig vrije markt. U heeft 16 miljoen potentiële klanten. Er is geen tussenhandel en iedereen creëert zijn eigen niche. Het summum van zelfbevestiging voor de echte liberaal. Kijk dan, het werkt!

Diensten van derden blokkeren
Maar wat gebeurt er nu? De ISP’s zetten een lobby op richting Economische Zaken. Op EZ zitten ambtenaren zonder lef en Minister Verhagen zou het CDA geen eer aan doen als hij zo’n liberaal systeem zou laten voortbestaan. Het gevolg: in de nieuwe telecomwet is met de definitie van het neutraliteits-begrip, het hele principe afgeschaft. De ISP’s mogen voortaan zelf gaan bepalen of hun netwerk neutraal is, zolang ze maar ‘transparant’ zijn over welke diensten van derden ze blokkeren. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Juist. De ISP van uw klant bepaalt dus welke webwinkels en diensten hij doorlaat. Zelfs mijn havo economiekennis is voldoende om het effect te voorspellen. De ISP creëert een financiële drempel en gaat zo bepalen wie er wel en geen toegang krijgt tot de markt. Iedere ondernemer heeft vervolgens de taak om met elke ISP afzonderlijk afspraken te maken over de doorgifte van zijn dienst of winkel. Luister maar naar Ad Scheepsbouwer op 28:10.  Een aantal van u wordt geweigerd, de rest betaalt de hoofdprijs. Kortweg: kunstmatige schaarste.

Neutrale partij
Willen we een vrije markt behouden, dan moeten er twee dingen gebeuren. Allereerst wordt de ISP verplicht iedere klant toegang tot een neutraal netwerk te bieden. Uitzonderingen op die regel staan we alleen toe op technische, of sociaal-maatschappelijke gronden. Voorbeeld: een ambulance heeft ook voorrang op de snelweg.

Als de ISP’s zich dan als neutrale partij moeten opstellen, kunnen ze natuurlijk nooit aansprakelijk worden gesteld voor de informatie die ze afleveren. Rijkswaterstaat regelt ook het verkeer, maar is niet verantwoordelijk voor boeven op de snelweg. Natuurlijk heeft dit ook een nadeel. Vrijwel elke ISP is ‘Triple player’ en heeft naast de divisie ‘Snoeren’ een divisie ‘TV’ en een divisie ‘Telefonie’. De laatsten zullen harder moeten werken voor hun geld. Geen innovatie = geen winst. Lang leve de vrije markt.