MuziekZaterdag: The Queen in 5 songs

30-04-2011 12:53

KroonKunt u wel op het Museumplein naar het 538 feestje zijn geweest. Met alle kandidaten van X-Factor. En Alain Clark. En dat zal met behulp van het evenementenbier (1 per persoon, niet staand drinken, binnen de lijntjes blijven en alleen tussen 17:00 en 17:15 want hee, Amsterdam wil het ‘gezellig’ houden dit jaar) best jolig zijn geweest. En natuurlijk is het fijn dat u uw Pletterpet en andere oranjeparafernalia nog eens uit de mottenballen kon vissen. Maar nu bent u weer thuis, uw oren tuiten nog van de 3J’s, uw voeten doen pijn en u zakt onderuit met een koud blikje bier. Dat mag buiten Amsterdam nog wel, zomaar bier drinken in uw eigen huis. Tijd voor wat koninklijke muziek.

Ja, uiteraard. Queen. Dit nummer, begin 1975 een hit in het Verenigd Koninkrijk, is anders dan het tot dan toe gebruikelijke glamrock-repertoire van de band. De complexe melodie en zangpartijen zijn geïnspireerd op de vroege Beatles en Beach Boys en de dandy-eske tekst is frivool. Mercury zei ooit over zijn chique Killer Queen: “I’m trying to say that classy people can be whores as well.” Luisteren jullie, Laurentien, Mabel en Maxi?
Queen- Killer Queen
http://www.youtube.com/watch?v=BAf2S6ij2gk

De auditietape van Bruce Springsteen uit 1972. De verveelde aankondiging van de technicus aan het begin, die de miljoenmiljardste ongewassen Dylan-epigoon voor zijn microfoon had is priceless. Bruce werd wereldberoemd en ging, gelukkig, minder pretentieus schrijven. “I’m just a lonely acrobat”, en dat op je 22ste. GAST…
Bruce Springsteen – Mary, Queen of Arkansas
http://www.youtube.com/watch?v=6PZpESre1l8

Prins Maurits geldt als de ‘knappe’ prins. Nou is in het land der blinden éénoog koning, ik bedoel, de concurrentie is niet bepaald moordend bij de Oranjes. Maar aan echte eyecandy zijn we niet toegekomen bij het NOSverslag uit Limburg. Tijd voor compensatie! Een halfblote rockerT bijvoorbeeld. De Venice Queen waar Anthony zo lekker mooi over zingt is Gloria Scott, zijn verslavingshulpverlener en goede vriendin. Zij overleed aan kanker, en dit is zijn afscheid.
Red hot Chili Peppers- Venice Queen – Live at Slane Castle

Nog meer bezwete mannen. De Rocket Queen was naar verluidt een losgeslagen 18jarige dame uit de L.A.-scene van begin jaren ’80, die een gelijknamig bandje wilde oprichten. Dat kwam er niet van, wel schopte zij het tot hoerenmadam. Bij de studio-opnames voor de plaat Appetite for Destruction leek het zanger Axl Rose een geinig idee om wat seksgeluiden toe te voegen aan de track. Daartoe dook hij de studio en de koffer in met de vriendin van drummer Steven Adler. Rose, in een interview: “It’s like there’s hope and a friendship note at the end of the song.” Eh. Ja.
Guns ‘n Roses – Rocket Queen- Live at the Ritz ’88
http://www.youtube.com/watch?v=c7xQ04nlePM

De etterbakjes van de Sex Pistols maakten de single waaraan alles legendarisch zou worden. De frase ‘No Future’, de hoes met Queen Elizabeth die gold als Majesteitsschennis, de weigering van de BBC om het nummer te draaien, de nummer 2 notering in de hitlijsten die het desondanks zou bereiken en het nooit bevestigde gerucht dat ze ruimschoots op 1 stonden maar daar bewust van werden weggehouden. Dat laatste klinkt plausibel, aangezien Rod Steward de nummer 1 bezet hield met I don’t want to talk about it.
Sex Pistols – God save the Queen
http://www.youtube.com/watch?v=TBo0LLlKu5Q