Humor

College journalistiek: Osama Bin Laden

03-05-2011 16:00

Goedemiddag, klas! Voor het college van vandaag laten we de reader met knipsels van Thatcher even voor wat het is en kijken we naar de actualiteit. Iedereen heeft het nieuws en de verslaggeving rond de dood van Obsama natuurlijk wel gevolgd. Niet? Jullie kennen Obsama wel? De president van Amerika, je weet wel, een soort baas van het land van die Justin Bieber die jullie allemaal nog een keer willen interviewen. Goed, laten we de verslaggeving onder de loep nemen. En omdat we op Windesheim tegenwoordig ook internet hebben kijken we daar eerst maar eens op.

Social media zijn het he-le-maal tegenwoordig. Zelf zweer ik bij Hyves en Schoolbank, maar de laatste hype is Twitter. En een beetje journalist volgt dan natuurlijk ‘tweeps’ als DJ Mental Theo en zangeres Nina June. Voor de duiding. Kijk wat Omroep Brabant hier doet. De dood van Obsama in Brabants perspectief. En dat helemaal 2.0, met linkjes enzo. In Brabant vraagt een zangeres zich dus af of de dood van Obsama het verschil zal maken. Duiding. Een Brabantse man vindt Obsama een ‘vervelende vent’. Duiding. Adje64 zegt op een forum dat het ‘alleen maar erger wordt’. Juist, duiding. Knoop dit in je oren, toekomstige Woodwards: het wereldnieuws wordt inzichtelijk met wat couleur locale van Adje64.

Grootser
Klikken we de browser door naar telegraaf.nl. Die doen hetzelfde, maar dan grootser. Weg met die gekke gekleurde linkjes. We zoomen in op de naakte feiten. Internationaal, allesomvattend en recht voor zijn raap. “Ik voel me zo enorm trots dat ik mezelf een Amerikaan mag noemen.” Dat zegt een huisvrouw op Twitter. Koel, feitelijk. Dit is verslaggeving die inslaat als een bom. De emotie komt binnen als een Boeing op 11 september. Vakwerk.

Om jullie de hoogstaande kwaliteit van de Nederlandse journalist nog maar eens onder de neus te wrijven laat ik het volgende lijstje zien. Bijna allemaal hadden ze het nieuws dat een Amerikaanse leraar na tien jaar eindelijk zijn baard af kan scheren. Ik bedoel: er was geen krant die dit nieuwtje door zijn vingers heeft laten glippen. En in dat peloton klasbakken zullen jullie je straks staande moeten houden. Niet meer frauderen met tentamentjes dus! Wijs ik jullie nog even op dit stukje in de Volkskrant. Wat het toevoegt weet ik ook niet, maar ‘een storify van @heleenvanlier’ klinkt gewoon heel erg modern.

Doodzonde
Pikken we nog wat tv-journalistiek mee. Het NOS Journaal, heilige graal van dubbelcheckend Nederland, heeft als een van de eerste media ter wereld de foto. Via Reuters weliswaar, maar veel media weigeren de foto te gebruiken. Een doodzonde. Beeld is best belangrijk bij tv-verslaggeving. Een man als Hans Laroes, met zijn jarenlange tv-ervaring, weet dat. Dus ga je tot het uiterste om de kijker beeld te verschaffen.

Plakbaard
Sluiten we dit college af met iets leuks. De Wereld Draait Door. Matthijs heeft een uitstekend gevoel voor het mengen van high- en low culture. En dat levert spannende televisie op. Een minuut lang een plakbaard “Obsama” laten schreeuwen. Het snijdt door de ziel, zoals alleen een goede opera kan.

Maar daarover volgende week meer. Over de actuele opera als ten onrechte uitstervend journalistiek medium. Bij de uitgang vinden jullie stencils van de besproken websites. Een goede week en vergeet mij niet toe te voegen op Hyves.

Jeroen Weghs heeft nooit journalistiek gestudeerd. Hij voelt zich een bevoorrecht mens.