Vacansoleil moet saaier koersen

04-05-2011 12:00

Het is makkelijk schieten op de Rabobank. De bankiersploeg is de grootste en rijkste van Nederland en heeft slecht gepresteerd in het voorjaar. Dat voorjaar begon nog goed met een overwinning van Sebastian Langeveld in Omloop het Nieuwsblad en wat aardige tijdritten van Robert Gesink in etapperondjes, daarna werd het vlot minder. De erelijst van de tweede wielerploeg van Nederland, Vacansoleil-DCM is echter nog een heel stuk kleiner. Die moeten nu wel gaan knallen in de Giro, anders hebben ze echt een probleem.

Vacansoleil zat vorig jaar in een moeilijk parket. Ze reden alleen maar B-koersen, kregen weinig publiciteit en de normale wielervolgers dachten: “Waar is die ploeg met Hoogerland toch gebleven?”. Met veel pijn en moeite kon Vacansoleil uiteindelijk de gewilde World-Tour status binnenhalen, waarmee ze dit jaar wel overal mogen starten. Tot nu toe is het echter een extreem mager jaar voor Vacansoleil. In de kasseienklassiekers was Björn Leukemans goed, maar had pech, in de heuvelklassiekers was Johnny Hoogerland er, maar reed geen echte uitslagen, op een vierde plek in de Brabantse Pijl na. Lieuwe Westra reed een paar aardige tijdritjes en dat was het ongeveer. Zonder aansprekende overwinningen en zonder mooie podiumplaatsen, lijkt Vacansoleil niet mee te doen dit jaar.

Stijf onderaan
Renners als Riccardo Ricco en Ezeqiel Mosquera werden de afgelopen winter binnengehaald om iets van de toch relatief schamele ploeg te maken. Mosquera heeft ondertussen nog geen meter gefietst wegens een vermeend dopingschandaal, Ricco was de idioot die bijna doodging omdat hij zijn eigen gedopeerde bloed te lang in de koelkast liet staan voordat hij zichzelf een transfusie gaf. Aan deze twee topaankopen heeft Vacansoleil-DCM dus niets gehad, behalve dat het een hoop negatieve publiciteit opleverde. De andere renners, van Borat Bozic tot Wout Poels, hebben nauwelijks punten gehaald. In de World Tour, het nieuwe klassement van de UCI, staat de zonvakantie-ploeg op de allerlaatste plaats, met slechts 74 punten. Dat is nog achter een ploegje als Euskaltel, waarvan in meer dan de helft van het voorjaar geen enkele van de renners de finish haalt omdat kasseien op hen hetzelfde effect hebben als een berg op Kenny van Hummel. Met zo’n lage plaats moet niet alleen de ploegleider als laatste van de ploegleidersfile rijden, je kan daarmee op het eind van het jaar degraderen uit de hoogste divisie van het internationale wielrennen. Dat zou een ramp zijn voor Vacansoleil.

Het probleem voor Vacansoleil is dat hun manier van koersen, op geen enkele manier wordt beloond door de UCI. Ze zitten in haast elke ontsnapping, maar op de finish zijn ze niet te zien. Wout Poels is een begenadigd talent, maar rijdt weinig punten bij elkaar. Op zo’n manier wordt het voor Vacansoleil heel moeilijk om iets voor elkaar te boksen. Er zit dus maar één ding op: minder aantrekkelijk koersen. De ploeg zal meer op z’n Mourinho’s moeten fietsen: verdedigend, niet aanvallen, maar punten pakken. Dat wordt dan wel een vervelende Giro d’Italia. Want het is een prachtige koers, die zich uitstekend leent voor aanvallers als Hoogerland en Matteo Carrara. Ze moeten zich echter inhouden en top tien rijden, in plaats van prachtig sterven als laatste van de vroege vlucht. Laat Rabobank deze ronde maar eens vrijbuiten, Vacansoleil moet resultaten halen. Dat is jammer voor de wielerfans, maar beter voor de ploeg.