De jumpsuit: glad ijs voor mode-liefhebbers

09-05-2011 14:00


 ‘Wat heb je een prachtig ensemble aan, het doet me denken aan vroeger’, zei ooit een man tegen een meisje dat een jumpsuit droeg. Dat het hem aan vroeger deed denken kan heel goed, vele vrouwen maar ook mannen gingen ons eind jaren 70 begin jaren 80 voor. Elvis is inmiddels misschien zelf bekender door zijn met tientallen glittersteentjes bezaaide jumpsuit dan door zijn onzedelijke geheupwieg. Inmiddels is dit historische kledingstuk uitgegroeid tot de modehit van dit voorjaar en zou elk vrouwspersoon in Nederland er eentje in haar kast hebben moeten hangen, althans.. als je de modebladen moet geloven, maar de praktijk zegt iets heel anders.

Want van dit mooiere zusje van de overall heeft een paar grote minpunten. Zoals het ongemak dat het met zich meebrengt als je naar de WC moet. Vaak is een halve striptease-act noodzakelijk als je het geval uit wil krijgen. Als je ergens bent waar alleen Dixie toiletten voorhanden zijn, moet je bovendien goed oppassen dat je de onderkant niet laat vallen in het laagje pis wat daar meestal op de grond ligt. Even naar de WC gaan wordt een hele opgave als je er ultrahip wilt bijlopen in een jumpsuit.

Onpraktisch of niet, een jumpsuit zit stiekem wél heel fijn. Alsof je de hele dag in je pyjama loopt, maar dan niet echt. Misschien is dat pyjama-aspect ook wel de reden dat veel mannen alle jumpsuits in Nederland het liefst collectief  zouden willen verbranden. Want echt vrouwelijk zijn de meesten niet. Als je een vintage exemplaar aantrekt zie je er 9 van de 10 meer uit als een fabrieksarbeider dan als het modebewuste persoon dat je graag wilt zijn. De nieuwerwetse hebben dit effect al iets minder, maar toch zal de associatie nooit helemaal verdwijnen.

Maar wat kan dat eigenlijk schelen? Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, nouja pijn. In het geval van de jumpsuit moet je gewoon zorgen dat je nog voordat je eigenlijk echt naar de WC moet er al heen gaat en dat je er eentje koopt waarin je er een beetje flatteus uitziet en niet als een lopendeband-medewerkster. Als je deze twee dingen goed in je oren knoopt, kan er bijna niks mis gaan. Echt niet, bijna.

Beeld: Asos.com