Column: Please put your belts on

10-05-2011 14:00


Van alle accessoires die ooit op de modemarkt zijn gebracht mogen we ontzettend blij zijn met de riem. De riem heeft zijn functie alleen de broek omhoog te houden allang verloren, daarvoor zijn immers de bretels weer back in business. Nou oké, niet helemaal natuurlijk. De riem heeft naast de bretels – ander verhaal – natuurlijk in principe nog steeds de functie van het broek omhoog houden. Zeker in combinatie met de juiste schoenen kan dit naar mijn mening zeer fashionable zijn, zoals men dat zo mooi zegt.

Maar de riem heeft dus ook een nieuwe functie. Voor de dame althans, heren kunnen dit advies beter in de wind slaan. Gewoon, om het straatbeeld nog een beetje toonbaar te houden. Immers, de riem is een perfect middel het figuur te corrigeren en de mooie dingen rondingen van de vrouw te benadrukken. Een optisch trucje dat stiekem zo oud is als de weg naar Methusalem: de wespentaille werd namelijk reeds in de jaren twintig van de twintigste eeuw populair. Vrouwen werden ingesnoerd, korsetten gingen als warme broodjes over de toonbank.

Oké, dat lieg ik. Ik heb geen flauw idee hoe dat ging want ik was in de jaren twintig van de twintigste eeuw nog hartstikke vloeibaar. Wat ik wél zeker weet, is dat de wespentaille een prachtige inspiratiebron is voor het dragen van een riem. Wijde en vormloze T-shirts lenen zich er bijvoorbeeld perfect voor. Hetzelfde geldt voor jurkjes. Bij een lang en wijd shirt is de ideale locatie ergens op de heupen, bij een jurkje is onder de buste uiterst geschikt. En voilà: ineens is het meisje in de vormloze kleren rete-sexy.

Wie geen zin heeft in zo’n (vaak) leren koord om zijn heupen, heeft de keuze uit alternatieven die dezelfde functie vervullen. Een mooie vervanging en één van mijn favoriete accessoires is het lintje. En dan niet het cadeaulintje, maar een stoffen exemplaar. Dat heeft de H&M dit seizoen en ook vorig seizoen al goed begrepen. Shirtjes worden met behulp van een lintje opgefleurd en jurkjes die normaal een nogal zakkige uitstraling hebben, zijn met behulp van het bijgeleverde lintje ineens poppige niemendalletjes met een sexy twist. De jungleprints die de ontwerpers van dit seizoen hebben bedacht zijn wat mij betreft minder in trek, maar goed: dat is wederom een ander verhaal. We hadden het over het lintje. Het lintje dat elke vrouw in een cadeautje verandert en nou net die vormen benadrukt waar je trots op zou moeten zijn.

Daar komt nog bij dat riemen en lintjes in alle vormen, kleuren, soorten en maten verkrijgbaar zijn. Dat betekent dat één en dezelfde outfit keer op keer met behulp van een lintje of riem in een totaal nieuwe look kan worden veranderd. Mijn liefde voor riemen en lintjes is dankzij deze briljante uitvinding meer en meer gegroeid. Het maakt je chique en sexy, zonder niet meer te kunnen ademen. Wat mij betreft gaan we terug naar de jaren twintig, en blijven we daar nog lekker lang hangen. Alleen wisselen we het korset in voor een uitpuilende riemenla.