Humor

Cruijff: Hef de Eredivisie op

10-05-2011 16:00

Daags voor de ontknoping in de hoogste vaderlandse voetbalcompetitie gooit Johan Cruijff opnieuw de knuppel in het hoenderhok. Ditmaal niet alleen bij Ajax, het volledige Nederlandse voetbal moet op de schop. Het Orakel stoort zich aan supportersgeweld, agressiviteit op en rond de velden,financiële problemen bij clubs en de intrede van het grote geld. “Het geld gaat tegenwoordig om in het voetbal. Daar ken je niet omheen. Maar dat betekent niet dat je het voetbal ook om geld moet laten draaien.”

Om ‘de sector voetbal’ weer gezond te maken heeft Cruijff een plan ontwikkeld. Op één A4’tje staan zijn aanbevelingen aan de KNVB. “Voor een goed plan heb je weinig woorden nodig”, schreef hij bij bekendmaking van zijn plannen. “Als je niet kan winnen, moet je ook niet meedoen. En dus moet je niet concurreren op financiële middelen.” Volgens Cruijff zal Nederland het altijd verliezen van grotere landen als de wetten van het geld de sport domineren. “Weg dus met sponsoring, weg met tv-rechten en weg met de Eredivisie.”

Kweekvijver
Cruijff wil een nieuwe competitie starten met de clubs van provinciale hoofdsteden. Clubs worden eigendom van de gemeente, spelers worden beschouwd als ambtenaren met een overeenkomstig salaris en een bescheiden bonusregeling. “Dan praat je over een situatie waarin elke club direct gezond is. En kijk je naar verhaal twee, dan zie je pas écht de positieve pluspunten. Voetballers wie alleen voetballen voor het geld die vertrekken naar het buitenland. En er wil geen buitenlander in Nederland voetballen. Ofschoon dit op korte termijn kwaliteitsverlies betekent, zie je op de middellange termijn dat het talent zich als een vis in een kweekvijver zal voelen.”

Hooliganisme
Wedstrijden kunnen alleen bezocht worden door leden van een club. “Door het vrijgeven van de televisierechten moet elke wedstrijd toch live te volgen zijn.” Wie zich misdraagt rond het veld wordt geroyeerd en mag dus nooit meer het stadion in. Maar Cruijff denkt ook dat het hooliganisme uit de sport verdreven kan worden door een verbod op merchandising. Die zorgen volgens de oude meester voor een ongezonde clubcultus. “Ik kan geen fan zijn van een club. Ik ben fan van voetbal, of een voetballer. Hoe ken je nu fan zijn van Willem II? Die club heeft het hele jaar nog geen voetbal gespeeld. Maar die mensen juichen voor de club van wie ze de pet op hebben. Dus moet je ze hun petjes afpakken.”

Ook de KNVB kan volgens Cruijff opgedoekt worden. “Bij de bond lopen politici en ik ken geen ÈÈn politicus met verstand van voetbal.” Een kleine club oud-voetballers zou het reilen en zeilen van het Nederlandse voetbal in goede banen moeten leiden. Zelf is Cruijff niet beschikbaar voor een functie, maar hij kent genoeg mensen die in aanmerking komen. “Mensen wie begrijpen dat voetbal gaat om mensen wie goed tegen een bal kunnen trappen. Meer niet”