Cult

Column: stop het nertsfokverbod

13-05-2011 10:00


Het zal weinig mensen ontgaan zijn, de tv spotjes met slechte graphics waarin nertsenboeren de noodklok luiden over het dreigende verbod op hun business. Daarom de hoogste tijd voor een column over de idiote redenatie van de SP – groot voorstander van het verbod op het fokken van nertsen – over het kapot maken van ondernemers. Want wat is er nou eigenlijk aan de hand?

De casus is dat de sp en andere linkse clubs al jaren hun best doen om het houden van nertsen voor modeproducten in Nederland te verbieden. Per 2024 moeten bedrijven die nertsen fokken voor de vacht gesloten zijn. Het alternatief is dat ze dieren voor de consumptiemarkt gaan houden, maar dat mogen dan weer geen nertsen zijn. Terwijl heel dierlievend Nederland zich verheugd in de handjes klapt, kun je je echter afvragen of er hier wel echt sprake is van een overwinning.

Volstrekte willekeur
Wat mij namelijk beangstigd aan het dreigende verbod, is de willekeur waarmee de overheid kennelijk ondernemers de nek om kan draaien terwijl zij bedrijfsmatig helemaal niets fout doen. De discussie gaat dan ook eigenlijk helemaal niet om dierenwelzijn of hoe zielig het allemaal wel niet is. Het gaat puur om het principe. Dieren houden voor het hapje mag wel, voor het vachtje niet, want dat is luxe, overbodig en slechts
‘pronkzucht’. Tenminste, als we SP’er Henk Gerven moeten geloven.

Denk daar maar even over na: een overheid die bepaalt wat pronkzucht en luxe is. Een overheid die beslist wat al dan niet overbodig is en op basis daarvan dingen gaat verbieden en bedrijven sluit. What’s next, bloemisten verbieden want bloemen zijn er alleen om te pronken en niet om te eten?

Ik begrijp dat voor SP’ers en voor veel andere linkse types mode altijd een onvatbaar fenomeen zal blijven. Maar als mode en luxe-haat zulke extreme vormen vanuit de overheid aanneemt vind ik het heel terecht dat de nertsenhouders aan de bel trekken. Sterker nog, ik vind dat iedereen die zelf wil bepalen of hij/zij dieren eet of draagt of allebei, zich dit moet aantrekken.

Anti-luxe beleid
Om een punt te maken ga ik dus komende zaterdag collecteren voor het slechte doel. Uiteindelijk draait de belastingbetaler namelijk weer op voor het anti-luxe beleid, gaan de beestjes naar landen waar het niet
zo fijn is om beestje te zijn en ben je dus als belastingbetaler verplicht je zuurverdiende geld aan het slechte doel dat boeren uitkopen heet te geven. ‘Wat heeft dat met collecteren te maken?’ hoor ik u denken. Simpel: mensen bewust maken van het feit dat je nu nog de keus hebt om aan een slecht doel te geven, maar na invoering van verbod niet meer.

Mede-collectanten zijn zeer welkom. Aanmelden kan op LijstLam.nl, de uitverkoren slechte doelen zijn onder andere de kiloknaller, Gretta D. en foie gras. Komt het verbod er niet dan gaat het geld naar een mooi doel als KiKa. Komt het er wel dan ga ik echt linea recta 10 kiloknallers kopen en door de plee spoelen. Jammer dan voor de kids, want onredelijk redeneren kan je leren, vooral van links.

Joris Lam brak nationaal door met zijn optredens in het televisieprogramma Bij ons in de P.C. en is nogal gesteld op zijn vrije keuze. En op luxe, dat ook.