Sport

PSV wordt het nieuwe Feyenoord

16-05-2011 16:00

Terwijl ze in Amsterdam nog bijkomen van het gisteren behaalde kampioenschap zitten ze in Eindhoven met de handen in het haar. Want het is pure droefenis in het Brabantse. De afgelopen drie seizoenen werden ze respectievelijk vierde, derde en derde. Men speelt dus alweer niet in Champions League en loopt alweer een bedrag tussen de vijfentwintig en dertig miljoen mis. Dat alles terwijl de Brabantse vervallen trots aankondigde dit jaar een tekort van twintig miljoen te verwachten. Natuurlijk komt men dan met een reddingsplan. Want zo hoort dat in het voetbal, waar het usance is om eerst dolenthousiast het kalf te verdrinken om vervolgens de put te dempen. Blinde paniek dus.

Reddingsplan
Algemeen directeur Tiny Sanders werkt inmiddels hard aan dat reddingsplan. Want als de directie van een voetbalclub de boel verziekt, moeten externe partijen de knip trekken. Naar eigen zeggen praat Sanders met een aantal financiële instanties, particulieren, hoofdsponsor Philips en de Gemeente Eindhoven over het structureel verbeteren van het eigen vermogen. De club wil het eigen stadion niet verkopen maar gebruiken als onderpand voor een lening.

Daarnaast zoekt de directeur mogelijkheden om de sponsorbijdragen omhoog te krikken. Een kansloze missie. Want sponsors betalen graag als ze er iets aan hebben. Met een PSV dat zich voortdurend niet plaatst voor de Champions League zijn de vooruitzichten voor een sponsor verre van optimaal. Geen sponsor die zijn bijdragen verhoogt zonder dat hij er iets voor terugziet.

Trainer
Fred Rutten is de gebeten hond in Eindhoven. Zo speelt hij niet aanvallend genoeg, is in de ogen van de supporters een angsthaas en bouwt zelfs tegen Excelsior de nodige zekerheden in. Zelf ziet Rutten in het vertrek van belangrijke spelers als Afellay en een jaar eerder Lazovic de grote oorzaak van het slechte spel. Ook voert hij aan dat de blessure van Reis een belangrijke stempel drukt op het alweer niet halen van de Champions League. Onzin. Want een trainer die stelt dat Toivonen zijn verlengstuk in het veld vormt is gewoon niet goed bij zijn hoofd.

Inmiddels neemt de roep om het vertrek van Rutten in Eindhoven toe. Het publiek mort en clubiconen als René en Willy van der Kerkhof zagen openlijk aan de stoelpoten van de trainer. Erwin Koeman wordt als juiste vervanger gezien. De naam van Guus Hiddink wordt logischerwijs genoemd. Het lijkt zeker dat Fred Rutten niet aan het volgende seizoen begint. De man is verleden tijd.

Feyenoord
PSV moet leren leven met het feit dat belangrijke spelers steeds vaker zullen vertrekken. Ook zullen grote spelers vier keer nadenken voordat ze tekenen in Eindhoven. Een club met een negatief vermogen van twintig miljoen die niet op het hoogste niveau uitkomt is niet the place to be voor de voetballer met ambitie.

PSV moet ook leren leven met het feit dat het volgend seizoen net zo slecht wordt als dit seizoen. De concurrentie in de top is te groot voor ze. Financieel gaat het er ook volgend jaar niet beter op. Het herstelplan van Sander moet maar beter goed zijn. Anders is PSV over een paar jaar het Feyenoord van afgelopen seizoen.