Column: Een ode aan het rode

17-05-2011 14:00


De laatste kleur van het lichtspectrum die wij als mensen kunnen zien is rood. De rest van het spectrum is voor het menselijk oog natuurlijk gezien niet zichtbaar en wordt ook wel infrarood genoemd. Maar rood kunnen we dus nog net zien. Daar ben ik de evolutietheorie en/of de schepping nog steeds zeer dankbaar voor. Ondanks het feit dat het de kleur van het communisme, SP en de PvdA is geworden. Rood heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen. Maar zal nooit zijn betekenis verliezen in de schoonheid van de vrouw.

Rood staat namelijk niet alleen voor het communisme en voor (Nederlandse) linkse politieke partijen die zich de kleur slim hebben toegeeigend. De kleur staat ook voor gevaar. Voor liefde. Verleiding. Al zijn al die zaken wellicht onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rood staat bovendien voor prostitutie, dé reden dat ik ‘m -ondanks het feit dat het één van mijn favoriete kleuren is – niet heb gekozen voor mijn kamer. Zie, mijn kamer bevindt zich naast de voordeur op de begane grond in een pand in het centrum van Utrecht. Wanneer ik de straat uitloop varen er heel wat woonbootjes door de Vecht. Heel veel privacy is er dus niet en dan zou zo’n rode muur toevallige passanten alleen maar in verwarring brengen.

Marilyn Monroe
Wie er precies mee begonnen is weet ik niet, maar Marilyn Moroe is toch wel een der bekendste rood gestifte lippen dragers allertijden. Mede door haar tomaatrode mond stiften vandaag de dag sophisticated vrouwen van over heel de wereld hun lippen ‘s ochtends koraal, bessen of aardbeienrood. Monroe’s hele look overigens wordt nog steeds door veel vrouwen gekopieerd.

Maar het waren toch vooral haar lippen. Monroe droeg ze met flair, in allerlei verschillende tinten. Vooral haar felrode, burleske-achtige tint wordt nog steeds door vele vooral Hollywood-dames gedragen. Met trots, en terecht. Want rode lippen zijn classy, mits de juiste kleur is gekozen uiteraard. De felgekleurde en goedkope plaklippenstift doen immers weinig mensen goed.

Het rode mysterie
Met een klein beetje hulp van de betere schoonheidswinkel kan er echter weinig misgaan. Je hoeft bovendien nauwelijks na te denken over de rest van je outfit: de rode lippen maken het toch wel af. De kleding hoeft qua kleur slechts te matchen met de rode lippen en voilà: er ontstaat een spectaculaire combinatie die zonder de rode lippen lang niet zo spetterend was geweest. Het is mij nog steeds een groot mysterie hoe het precies werkt, maar het werkt. Het maakt af, volledig.

Rood maakt sexy. Tijdloos en opvallend. Het maakt de vrouw elegant, chique en stoer. Maar er zit een keerzijde aan de rode lippenstift. Alles moet matchen. De outfit is nog niet zo probleem, maar het rode wel. De nagellak is het begin. Dan komen de pumps. De laarsjes. De rode laarsjes voor de regen. De jas. Sommigen noemen mijn rode jas een PvdA-jas. En straks, als ik later groot ben moet ook de auto matchen. Een auto in de kleur van mijn lippenstift. Matchend, tot in de kleinste puntjes. Ik heb het er voor over. Want rood is het gewoon. Het betovert. Het is magisch. Bij deze. Een ode aan het rode.