ThePostOnline

De Vernederde Staten van Amerika

17-05-2011 12:00

De meestgezochte terrorist ter wereld eindigde letterlijk en figuurlijk in zijn hemd. Zo ongeveer als Saddam Hussein die verwilderd uit een zelfgegraven hol kroop. De galg of de electrische stoel bleef Osama Bin Laden bespaard. In plaats daarvan werd het een kogel door zijn oog. No questions asked. Michael Moore sputterde later: “We gaven zelfs de Nazi’s een eerlijk proces!” Maar het lichaam van Bin Laden werd van het vliegdekschip Carl Vinson in zee gekieperd, zonder dat er zelfs maar een autopsie was uitgevoerd. Hoe kon het dat Bin Laden bijna tien jaar ongemoeid werd gelaten in Pakistan? Hij was er kind aan huis sinds eind jaren ‘70. Uit diezelfde tijd dateren zijn vriendschappelijke relaties met de Pakistaanse geheime dienst. Een overzichtje van wat er voorafging aan de executie in Abottabad.

Het was oorlog. Een koude oorlog met hotspots als Korea, Vietnam, Israël, Afghanistan. Afghanistan was bezet door de Sovjet Unie. Sovjet Unie? Dat was de 20e eeuwse benaming voor het Groot-Russische rijk. De Verenigde Staten van Amerika zagen die Sovjet Unie als het Rijk van het Kwaad. Dat is een schurkenstaat, maar dan groter. De Afghanen waren graag bereid de wapens op te nemen tegen de Sovjets. Die wapens moesten ergens vandaan komen. Uit Amerika natuurlijk. Maar dan wel via een omweg. Afghanistan was belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om een Derde Wereldoorlog te riskeren. Pakistan lag voor de hand als tussenschakel. Het land grenst aan Afghanistan. En de Pakistani konden omgaan met Amerikaanse wapens. Er ging tussen 1979 en 1989 voor miljarden dollars naar Afghanistan. Via een filiaal van de CIA: de Pakistaanse ISI.

Eindelijk vrede
In hetzelfde jaar 1979 voegde het Saoedische rijkeluiszoontje Osama Bin Laden zich bij de Afghaanse opstandelingen. Hij raakte al snel bevriend met Hamid Gul, de Pakistaanse generaal die de scepter zwaaide over de ISI. Diezelfde ISI die voor miljarden aan wapens distribueerde en bovendien de Afghaanse guerilla’s, de latere Taliban en Al-Qaida strijders, opleidde en trainde. Na 9/11 werd Osama Bin Laden gezocht door de CIA die hem jarenlang zo goed verzorgd en bediend had. De ISI zat in een spagaat en zorgde zo goed en zo kwaad als het ging een beetje voor Osama en een beetje voor Obama. Dat is in grote lijnen de reden dat Osama geen proces kreeg. Het is een duister zaakje vol dubbele bodems dat gaandeweg meer uit de hand liep. De Islamitische bevolking van Pakistan, 180 miljoen man en vrouw sterk, keert zich inmiddels steeds meer tegen het westen. En daarmee ook tegen de eigen machthebbers, die met geld, wapens en technologie uit de VS te vriend worden gehouden.

De dood van Osama is in zeker opzicht een oprisping van de koude oorlog. Maar jammer genoeg ook het begin van een volgende fase van die nieuwe oorlog: de war on terror die 11 september 2001 begon. De oorlog van de Vernederde Staten met zo’n miljard moslims tegen de verarmde Verenigde Staten met een politieke cultuur die overheerst wordt door streng christelijke waarden en een sterke joodse lobby.
En dat allemaal vanwege die zanderige papaverkwekerij die Afghanistan heet. Waar we beter met een boogje omheen hadden kunnen lopen. Dat gold in 1979 voor de Sovjet Unie. Dat gold in 2006 voor Nederland. Dat geldt nog steeds voor de NAVO, en die andere troepen, special forces en NGO’s die zich daar schuilhouden in Bushmasters, Landcruisers en containers.

Ondergang der Verenigde Staten
Osama Bin Laden speelde een belangrijke rol in de val van de Sovjet Unie. De uit de hand gelopen kosten van een oorlog die niet kon worden gewonnen en de afgang van de aftocht droegen bij aan het einde van een imperium. Postuum speelt Osama opnieuw een rol bij de ondergang van een wereldrijk. Ditmaal van de Verenigde Staten. De oorlog tegen het terrorisme heeft al duizenden miljarden dollars gekost. De VS balanceren op de rand van het faillissement en worden binnenkort overvleugeld door China. Niet Hitler of Stalin maar Osama Bin Laden werd uiteindelijk de vijand die de VS zich niet konden permitteren.

Over een jaar of wat is de oorlog tegen het terrorisme voorbij. We moeten alleen even nog bedisselen of het een overwinning wordt in de geest van de profeet, dan wel in het kader van de Westerse Judeo-Christelijke beschaving. De martelaar die aan de haaien werd gevoerd heeft voorlopig reden om tevreden te zijn. De economische ondergang van de VS was door hem voorzien en zelfs onderdeel van zijn strategie. De VS zijn, in de woorden van Bin Laden, “eenvoudig te provoceren”. De voorlopige winnaar van de war on terror is morsdood en heet Sjeik Osama bin Muhammad bin Awad bin Laden.

Menno Spiro schrijft. Onder andere voor Het Parool, Business Week en Computable. Hij blogt over Fukushima. Bewaart halve waarheden voor Twitter.