ThePostOnline

Het Groninger Forum: waarom Groningen huilt

17-05-2011 13:00

Dat vernieuwing niet altijd een verbetering is, bewijst het stadsbestuur van de stad Groningen maar weer eens. Sinds een gedeelte van de Grote Markt in ’40 – ’45 kapot is geschoten en herbouwd, loopt men in Groningen te steggelen over de aanblik van de Grote Markt-zijdes. Althans, het progressief gedeelte van de lokale politiek steggelt daar over. Nu lijkt men definitief de knoop te willen doorhakken en er een oerlelijk, maar wel cultureel verantwoord, gedrocht te plaatsen: het Forum.

Inmiddels heeft een commissie van ‘wijze mannen’ onder leiding van D66-coryfee Jan Terlouw een aantal zaken geconcludeerd. Ik zal het geen onafhankelijke onderzoekscommissie noemen, daar het belang van menig D66-politicus nauw samenhangt met de bouw van het Forum.

Wethouder Ton Schroor (D66) maakte op woensdagavond 11 mei bekend dat er tal van geïnteresseerden waren voor het Forum:

Schroor wees in die vergadering op belangstelling van bedrijven als Gasterra en IBM. ‘Vers van de pers’, voegde hij eraan toe, dat er ook gesprekken op til zijn met Menzis. “Men is zeer geïnteresseerd in het concept van het Forum, de Raad van Bestuur wil graag een gesprek met ons.”

Verheul van Menzis zei op 11 mei echter niet te weten wat de wethouder bedoelt. De zegsman voegt eraan toe dat Menzis geen interesse heeft in het Forum:

Zorgverzekeraar Menzis zegt niets te weten van eventuele interesse in het Groninger Forum. Woordvoerder Michael Verheul van het bedrijf reageerde donderdag hoogst verbaasd op uitspraken van wethouder Ton Schroor een dag eerder in de raadscommissie ruimte.

Menzis
Op zijn minst erg merkwaardig dat de wethouder dit een dag eerder verklaarde in de raadscommissie ruimte. Maar na wat simpel speurwerk blijkt al snel waarom Schroor dit riep. Roger van Boxtel, oud D66-minister, is namelijk de voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis. En ja hoor, op 29 maart zaten Roger van Boxtel en Ton Schroor inderdaad bij elkaar.

Even snel concluderen: een D66-wethouder, een “onafhankelijke onderzoekscommissie” onder leiding van een oud D66-coryfee en een oud D66-minister. Waarom gaan dan de alarmbellen rinkelen? Het lijkt een scenario waarbij Annemarie Jorritsma haar vingertjes zou aflikken. Het Forum perikel in de stad Groningen is inmiddels uitgegroeid tot een ware soapopera, het is nu nog alleen nog wachten op Joop van den Ende, zodat hij het kan verfilmen tot een droevig epistel.

Oh wee, Groningen huilt.

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van