Sport

Ajax kampioen met Theo Janssen

18-05-2011 13:59

Sinds Theo Janssen in 2008 bij FC Twente in dienst kwam heeft de man bijna alles gewonnen wat er te winnen viel. Landskampioen, Johan Cruijff Schaal, KNVB beker en Gouden Schoen. Logisch dat de man een beetje uitgekeken is in Enschede. Onomstreden was hij nooit. Zo rookt hij als een ketter, is hij regelmatig te dik en wordt hem – raar genoeg – een te lage inzet verweten. Daarbij veroorzaakte hij onder invloed van alcohol een auto-ongeluk waarbij een van zijn passagiers zwaar gewond raakte. Die bad publicity poetste hij weg met zijn linkerbeen en zijn uitstraling van een winnaar. En nu wil Ajax hem hebben.

Heibel
Eerder dit seizoen beschuldigde Janssen FC Twente voorzitter Munsterman ervan dat die naar de pers lekte. De speler zou vanwege zijn rook- en drinkgedrag niet goed in de spelersgroep liggen. Hoewel de praeses dat altijd heeft ontkend, was de relatie tussen de twee definitief verstoord. Het wekt dan ook geen enkele verbazing dat huize Munsterman laat weten de steun van de fans voor de voetballer onbegrijpelijk te vinden. “Waarom steunen jullie Theo, terwijl hij naar Ajax wil”, zo laat dochter Munsterman vanachter haar slotje op Twitter weten. Janssen is op social media al dagen trending topic. Ajacieden schreeuwen om zijn komst. En Tukkers schreeuwen dat hij moet blijven. Een speciaal voor Janssen opgericht Twitter-account had in nauwelijks een dag meer dan 3.500 volgers. Een site waarop fans een petitie kunnen tekenen werd geopend.

Niet dat zoiets uitmaakt. Janssen doet vooral zijn eigen zin. En als die zegt dat hij zijn langste tijd in Enschede heeft gehad dan is dat zo. Terwijl de geruchten steeds hardnekkiger worden als zou de transfer rond zijn, werd de speler al in de ArenA gezien. Kwestie van keuren, gelimiteerde transfersom overmaken, tekenen en Ajax wordt volgend jaar gewoon weer kampioen.

Onoverwinnelijk
Een type Janssen is precies wat er nog ontbreekt in de ArenA. Een man die buffelen combineert met een fluwelen traptechniek. Eentje die spelers coacht en aanzet tot grote daden. Een strijder. Een man waar jonge spelers naar opkijken. Het roken en vermeende drinken van de speler moet men op de koop toe nemen. Het hoort bij een ster die Janssen is. Een ster ook die er zomaar twintig per seizoen intrapt.

Dat alles gecombineerd met het voetballend vermogen van Ajax maakt de Amsterdammers volgend jaar onoverwinnelijk. Tel daarbij op dat PSV volgend jaar nog steeds met Fred Rutten aan het roer de competitie ingaat en dat FC Twente niet in staat is om het verlies van Janssen op te vangen en de kampioen is bekend. Ajax. Hoe vervelend dat ook is voor de rest van Nederland.