Humor

Pechtold (D66): Schaf de democratie maar helemaal af

24-05-2011 16:00

D66-oprichter Hans van Mierlo sprak in die beroemde campagnespot zijn zorgen uit over de politieke situatie. “Over (..) de tanende invloed van de kiezers, over de ontoereikendheid van de oude politieke spelregels, over de onbeweeglijkheid en de verstarring van het partijenstelsel.” Nu, 45 jaar later, is na de castratie van onze kroonjuwelen ook het hart uit de partij gesneden. De ‘D’ kan uit D66.

Hondenpoep
Bij de Eerste Kamerverkiezingen is gebleken dat ‘het land van doen alsof‘ is veranderd in ‘het land van doe maar wat joh, het maakt toch geen reet uit’. De democratie waar D66 zoveel jaren voor heeft gestreden is een waanidee gebleken. Volksheerschappij bestaat niet, is niet eens nastrevenswaardig. Democratie een lege huls? Neen, het is hondenpoep verpakt in cadeaupapier. Het zaakje stinkt, maar zolang we het dicht laten ziet het er in ieder geval leuk uit.

Circle Jerk
D66 komt tot die conclusie na de Kamerverkiezingen van afgelopen maandag. Niet vanwege de ondoorzichtige en bizarre stemmethode. Al heeft de stemverdeling van Stef Blok en zijn christelijke mannenbroeders meer weg van een circle-jerk door de Toppers in een volle ArenA dan van een volwassen democratisch proces.

Is onze democratie dan om zeep geholpen door op macht beluste partijpolitiek? Wie de VVD in zee ziet gaan met de minst liberale partijen van Nederland kan daar eigenlijk niet omheen. Mark Rutte ondervindt dat macht een verwende vrouw is. Wie haar voor zich wint met cadeaus, blijft betalen tot hij failliet is. Toch is zelfs dat niet de reden om de democratische beginselen achter ons te laten.

Pijnlijk
Nee, het volk is simpelweg niet in staat tot democratie. Dit is maandag pijnlijk duidelijk geworden. Als een vertegenwoordiger van de meest democratische partij van Nederland, op een positie in het hart van de democratie, waar hij zowel actief als passief zijn stemrecht ten uitvoer kan brengen, niet in staat is fatsoenlijk te stemmen, dan houdt het op. Dan moeten we de schepen achter ons verbranden en op zoek naar iets anders. Als Björn Vleminckx de beste voetballer ter wereld is stoppen we toch ook met het spelletje? Wie wil er nog muziek als Dries Roelvink een topper is? Dit is als een Nipkowschijf voor Oh Oh Tirol of Kluun met de Nobelprijs voor de Literatuur. We zijn op de verkeerde weg. “Probeer NU om te keren. Keer om.” Of zoals Van Mierlo zei: “Een systeem dat echt niet meer werkt is als een vogel voor de poes.”