Geweld mag, seks niet

26-05-2011 09:01

Ziet u deze afbeelding uit de Sp!ts van dinsdag? Wellicht hebt u hem toen ook voorbij zien komen. Nieuw computerspel, soort shooter, beetje cartoonesk. Soit. Toch is het op een bepaalde manier wel degelijk een opvallende afbeelding. Er wordt namelijk een kerel in zijn rug geschoten. Gewoon in de krant.

Nu zult u denken: nou en? En dat is precies de reactie die waarschijnlijk de beste is. Wij zijn de laatsten die roepen: mag niet, moet niet, kan niet en een handtekeningenactie beginnen. Maar stel nu voor de gein, zomaar, dat onderstaande afbeelding in diezelfde krant had gestaan.

Een aantal vragen dringen zich op. Zou u langer hebben gekeken? Zou u zich ergens hebben gegeneerd? Zou door uw hoofd zijn geschoten: “zo, die durven, daar op de redactie”? Tien tegen een dat u een of meer van deze vragen bevestigend moet beantwoorden.

En dat is op zijn beurt weer gek. We kijken niet op van een afbeelding van een uiteenspattende ruggengraat, hoe cartoonesk ook. We kijken wel op van een kuttelikkend cunnilinguerend mangamannetje. Terwijl de meesten onder ons vermoedelijk diep van binnen liever zouden kijken naar seks dan naar geweld, is dat laatste in zo ongeveer alle toonaarden cultureel geoorloofd en het eerste is zo ongeveer al zijn toonaarden VERBOTEN.

Het ergste zijn nog wel plaatjes van seks én geweld. Waarom die erger zijn dan geweld zonder seks, is een tot op heden onopgelost raadsel, maar de kans dat een videospel waarin vrouwen worden doorboord met tentakels ook een mooie spread krijgt, lijkt nihil. Dat recht is voorbehouden aan mannen, die mag je immers rustig in de rug schieten.