MuziekZaterdag: One hit wonders deel 1

04-06-2011 14:31

Een echte one hit wonder voldoet aan een aantal criteria: het is een nummer dat een grote hit is geweest, van één artiest of band, die idealiter daarvoor en daarna het nooit meer tot de hitlijsten heeft geschopt. Gelegenheidssamenwerkingen tellen dan ook niet mee, en ook acts met maar 1 nummer 1 hit en daarnaast nog wat lager genoteerde hitjes ook niet. One hit wonders gebaseerd op de Amerikaanse charts, deze week deel 1: de fifties, sixties en seventies.

De fifties
Earth Angel- The Penguins
De mooiste one-hit-wonders zijn de toevallige hits. Earth Angel was een b-kantje, opgenomen als demo. In de jaren vijftig bepaalde air play op de radio of een song een hit werd of niet, en veel muzikanten brachten dan ook vooral singles met hitpotentie uit. Het (concept)album moest nog uitgevonden worden. De beoogde A-kant hit, Hey Siñorita, deed weinig maar Earth Angel was in de eerste maanden van 1955 niet van de radio te bránden. Dit mede doordat de radiostations in die tijd nog totaal gesegregeerd waren: je had zwarte en witte muziek, zwarte en witte stations, zwarte en witte hitlijsten. De blanke zanggroep the Crew Cuts coverden Earth Angel vrijwel tegelijk met de originele release van de ‘zwarte’ Penguins en zo werd het nummer ook een ‘witte’ hit. Van 1955 tot nu is het nummer eindeloos vaak gecovered en ook in de jaren tachtig dook het nog even op in de onderste regionen van de hitlijsten omdat in de sleutelscene van de film Back to the Future op het schoolbal Earth Angel werd gespeeld. Zelfs Elvis Presley, de witte jongen met het zwarte stemgeluid, maakte een opname. Uit zijn diensttijd in Duitsland stamt deze  bijzondere en zeldzame versie van Earth Angel.
Hier het origineel:

De Sixties
Israelites- Desmond Dekker
Desmond Dekker zette ska in 1969 in de spotlights bij het main stream publiek met deze in sappig Jamaicaans gezongen one hit wonder

“Early in the morning slaving for bread sir
So that every mouth can be fed”

Het drakerige Beatles-nummer Ob-la-di, de Fab Four poging tot inhaken op de reggae- en ska trend van de late jaren 60, zou een referentie aan Desmond Dekker bevatten, het nummer noemt ene ‘Desmond’. Sir Paul ontkent dit en zegt dat ze gewoon een veel voorkomende Jamaicaanse naam hebben gebruikt. Kijk die retro bleekscheet hipsters eens grooven en funken op deze mooie playback van Dekker. 

De Seventies
Venus- Shocking Blue
Neerlands trots: Mariska Veres zong als leadzangeres van Shocking Blue het nummer Venus naar nummer 1 in Amerika. En in vele andere landen. Venus is vaak gecovered, onder andere door Bananarama die er hun doorbraak mee beleefden inclusief geile videoclip. Ook Victoria Beckham schijnt ooit daadwerkelijk iets ‘gezongen’ te hebben om toegelaten te worden tot The Spice Girls, te weten Venus. Het liedje legde het immer chagerijnig kijkende skeletje kennelijk geen windeieren. Tegenwoordig wordt het Nederlandse publiek geteisterd met een verkrachte versie van dit nummer onder een scheermesjesreclame, maar pótverjoppiesnogaantoe wat een geniaal, simpel, tijdloos hitje dit. 

Volgende week: de eighties, nineties en naughties
Bron: OneHitWonderCentral.com