ThePostOnline

Het Politieke Plaatje

05-06-2011 16:00

In dit project deel ik mijn visie op de hedendaagse politieke affiches. Beweegreden hiervoor is dat de beeldspraak (als daar überhaupt al sprake van is) die de partijen gebruiken naar mijn mening niet representatief genoeg is voor wat de partijprogramma’s uitdragen, en dus niet optimaal benut wordt.

De waarde van het ontwerp wordt onderschat. Politieke affiches zouden zich prima kunnen lenen als platform voor grafisch en illustratief talent, maar laten vaak het tegenovergestelde zien; vrijwel allemaal saaie, niets zeggende affiches met een kop van de partij leider en een slogan. Daar krijgt niemand een goed beeld of gevoel bij.

Met de beelden die ik in dit project toon zal niet alleen de politieke partij, maar als het goed is juist ook de burger zichzelf kunnen identificeren. De partij onderschat namelijk hoe de boodschap bij de ontvanger moet aankomen en zal zien dat een affiche ‘nieuwe stijl’ tegelijkertijd voor een breder representatiekader zorgt: een beeld dat meer zegt dan alleen ‘ik ben beter’.