Vintage op de kaart: Beyond retro

09-06-2011 14:00


Getuige de naam ‘Beyond Retro’ zijn we weer beland bij een olijke plek voor vintage collectors, want hoe duidelijk wil je de naam hebben? In mijn vorige  verslag over Zweedse vintage winkels onthulde de naam Myrorna niet veel over haar core business.  (Sterker nog de naam betekent ‘mieren’) Het had net zo goed een supermarkt kunnen zijn of een weeshuis. Want weeshuis Myrorna klinkt aannemelijker dan vintage winkel Myrorna.  De oprichters van Beyond Retro zullen dan ook gedacht hebben:  laten we het de toeristen makkelijk maken. Hoe universeler de naam,  hoe sneller de Japanners naar binnen stromen.


Dat lijkt goed gelukt te zijn; ik heb nog nooit zo’n grote vintage winkel gezien. Misschien is Zweden echt het land van the good life als het om ouwe troep gaat. Want hoe kunnen ze het zich bekostigen om zo’n megapand vol kelders en kamers  draaiende te houden in een vrij dure winkelstraat?  Hier in Nederland sterven de ketens namelijk één voor één uit (vooral in Rotterdam) om vervolgens plaats te maken voor nieuwe spelers. Het geheim van het succes van Beyond Retro? Geef de bezoeker het gevoel te zijn beland in de baarmoeder van een clown.  Echt waar.

De ingrediënten – Clownish is the way we roll
De fluwelen rode loper bij de deur leid je via een trap naar een grot; vul hier zelf in wat je je erbij voorstelt. Als je de tijd hebt gehad om je verbazing weg te slikken, goed in je ogen te wrijven, in je arm te knijpen, zie je dit: grootmoeders verkleedkist. Ontploft. Over een terrein van pak ‘m beet 200 m2.  En volledig gesorteerd op:

  • Genre: denk aan western, roaring twenties of het nineties grungetijdperk.
  • Kleur: de regenboogindeling.
  • Sekse: indeling op man, vrouw en alles daartussenin.
  • Maat: indeling op maatje container en maatje ik-eet-alleen-sla.



Clowning
Daarmee heb ik echter nog niet duidelijk gemaakt waarom er in Beyond Retro een clownsfeer hangt. Waarschijnlijk zijn het de paspoppen met stringbadpakken aan en afro-pruiken op. De gladde hoeden  met veren, jumpsuits gemaakt van parachute stof. De caissières  die erbij lopen als potige schippers. Maar los daarvan is het een prima milieu om verkleedkleding te kopen of een outfit voor overdag. Als jij het type bent  van ‘iedere dag is een verkleedfeestje’, tenminste (geloof me, die zijn er). Dus waar wacht je dan nog op? De prijsjes zijn aardig, de kleding is in goede staat en hoewel ik nu eigenlijk niet zo’n standaardbabbel wil houden als ‘voor ieder wat wils’, is het wel zo.

In ieder van ons heerst een freak die staat te popelen om de boel over te nemen. Dat moet in de baarmoeder van Beyond Retro geen enkel probleem zijn. En voor de goede orde:  de Beyond Retro-clown is wel heel stylish en zeker niet zo eng en onverzorgd als It, de kinderlokker. Zo zou die fashion clown er namelijk uitzien.