Weten & Tech

De bal ligt bij de hbo-studenten zelf

12-06-2011 11:30

Hoofdredacteuren moeten hbo-studenten te hulp schieten en er voor zorgen dat ze gedetacheerd worden op redactieplekken, schrijft Roelof de Vries op 7 juni in de Volkskrant. Een mooi streven van De Vries, maar het zijn niet de hoofdredacteuren maar de hbo-studenten zelf waar de bal ligt. De afgelopen jaren zijn er talloze opleidingen op de grens van communicatie en journalistiek in de markt gezet en daardoor zijn er veel meer afgestudeerden dan dat er banen zijn. Dat is het probleem en daarnaast is alleen een hbo-diploma niet meer genoeg.

Bij Folia en Havana hebben we momenteel twee vacatures en van de 200 brieven die ik deze week gelezen heb, was 80 procent afkomstig van hbo-studenten. Nul zullen er op gesprek komen en dat ligt in zijn geheel bij de studenten zelf.

Lieve groetjes
Van het niveau van de brieven – zonder briefhoofd, niet gericht aan de juiste persoon, voorzien van een copy-paste -motivatie en afgesloten met ‘lieve groetjes’ in plaats van hoogachtend – ben ik oprecht geschrokken.

Wat ik zorgwekkender vind, is dat niemand van de hbo-sollicitanten extracurriculaire activiteiten had verricht. Een hbo-diploma is een prima basis voor een functie in de journalistiek; mits aangevuld met een baantje bij de schoolkrant, een redacteurschap bij het plaatselijke sufferdje of de ervaring die is opgedaan met het bijhouden van een blog.

Als hbo-studenten graag een leuke baan willen hebben, zullen ze daar zelf ook tijd in moeten investeren.

Jim Jansen is hoofdredacteur Folia en Havana, de weekbladen van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Dit stuk werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant.