Sport

Varkenoordgroep: Feyenoords criminele organisatie

13-06-2011 19:06

Afgelopen week was er kritiek op de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV) die de club een brief zonden om het vertrouwen in de club op te zeggen. De constatering dat zoiets de waanzin voorbij is een terechte. Niet alleen die FSV heeft boter op het hoofd, dat heeft ook de zogenaamde Varkenoordgroep die een flinke vinger in de pap van het epistel heeft. Een fan in de vorm van Ron vroeg zich af waarom die groep op DeJaap mysterieus genoemd werd, want zo mysterieus is die groep helemaal niet. En dat toont precies aan waarom veel moderne Feyenoord-fans de waanzin voorbij zijn. Laten we de Varkenoordgroep eens onder de loep nemen.


Varkenoordgroep
Naar eigen zeggen bestaat de groep uit supporters uit alle geledingen van de club. Lieden die Feyenoordsites bemannen en bezoeken. De man met de pet en de sjaal. En fans die zich druk maken om de toekomst van de club. Maar er is meer. Zo valt te lezen dat types met “hoge banen die een SCF- of FIIIR-tatoeage dragen” ook in de groep zitten. Naast figuren van “de hakbrigade en het ruigere sloopwerk”. We hebben dus te maken met een verzameling mensen die het allemaal niet nauw nemen met de medemens. SCF en FIIIR zijn een verzameling hooligans van de oude stempel en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor totale oorlogen in en rond De Kuip. Ook elders in het land lieten ze zich niet onbetuigd. De “hakbrigade” en het genootschap van het “ruigere sloopwerk” laten niets aan de verbeelding over. Namen worden er niet genoemd.

De Varkenoordgroep bestaat voor een deel uit lieden die achter de tralies thuishoren. Verder bestaat het uit lieden die het volkomen normaal vinden om met criminelen te praten en ze een stem te geven. Want ze hebben zo’n fijn Feyenoordgevoel en gaan daar zover in dat ze bereid zijn te vechten voor de club. Fout. Ze vechten tegen de club. Want elke rel, elke veldslag, elke confrontatie waarbij een halve stad gesloopt wordt, gewonden vallen of zelfs een dode Picornie valt te bewonderen keert zich tegen de club. Het behoeft geen groot denkvermogen om zoiets te snappen. Straffen in nationaal en Europees verband die Feyenoord ten deel vielen onderbouwen dat bovendien.

Vuurwerkbom
Daarom is het onbegrijpelijk dat veel van de moderne fans achter die Varkenoordgroep staan. Een groep die gevuld is met lieden die het bezoek aan een voetbalwedstrijd voor veel mensen vergallen. Die het voetbal op den duur onmogelijk maken. Elke fan die zoiets ontkent begrijpt niet waarom voetbal is uitgevonden.

Feyenoord behoort niet aan lieden die het hardst slaan, het meeste slopen, de grootste muil hebben of de mooiste vuurwerkbom kunnen maken zodat ze goede sier in de Varkenoordgroep maken. Voetbal is gemaakt ter verpozing en vermaak van de burger. Voor de vader die met zijn zoon op de tribune wil zitten. Voor de man die met zijn vrienden een leuke middag wil hebben. Voor dat oude echtpaar dat al decennia met hun dekentje op Vak E zit. Hand in hand. Voetbal is voor het gezin met de kinderen. Natuurlijk is voetbal er ook voor de fanatieke supporter. Die veel mag roepen, zich op moet winden en in blinde woede het stadion verlaat als zijn club verloren heeft. Daar moet het bij blijven. Geweld mag nooit. Geweld dat de Varkenoordgroep kennelijk gedoogt. En daarmee verziekt het naast de club ook het voetbal. Door slechts respect te hebben voor zichzelf en niet voor al die anderen die ook van voetbal houden. Fans die zoiets niet begrijpen zijn wellicht moderne fans, snappen doen ze het niet.