Mode Biënnale: de ArtEZ Afstudeershow

14-06-2011 10:00


(Tom Nijhuis)


Gabbercouture, campingchique en veel prints en kleuren. De afstuderende modestudenten van kunstacademie ArtEZ in Arnhem schetsen tijdens hun eindshow een overwegend vrolijk en romantisch toekomstbeeld voor de mode-industrie. De afstudeershow is een vast onderdeel van de Mode Biënnale die eens in de twee jaar in Arnhem wordt georganiseerd.



(Anne Bosman)


Travestie op de catwalk
Het is bloedheet in de fabriekshal waar de modeshow plaatsvindt. De tribunes zitten overvol en de meeste aanwezigen wapperen met het programmaboekje ter verkoeling. Ruim een half uur later dan gepland dooft het licht en stappen een twintigtal modellen in op travestie geïnspireerde outfits de catwalk op. De toon is gezet. Vóór de afgestudeerden hun collecties tonen is het eerst de beurt aan de eerste-, tweede- en derdejaars. Zij laten met gezamenlijke collecties zien wat we in de toekomst voor talent kunnen verwachten.


(Tom Nijhuis)


Als de eindejaars aan de beurt zijn is het al snel duidelijk dat de recessie wat hen betreft volledig voorbij is. Was het geheel vorige jaren nog redelijk ingetogen, dit jaar worden felle kleuren, prints, heftige silhouetten en conceptuele collecties niet geschuwd. Eén van de meest in het oog springende collecties is de gabbercollectie van Tom Nijhuis. Zijn creaties zijn geïnspireerd op de welbekende trainingspakken en sportbeha’s uit het gabbertijdperk. De modellen hebben opgeschoren haar, dragen Nike’s en gouden kettinkjes en kijken stoïcijns voor zich uit.


(Anne Bosman)


Campingcouture
Ook de collecties van Anne Bosman en Jarwo Gibson zijn sterk conceptueel. Anne Bosman lijkt geïnspireerd te zijn door het papieren bootje dat waarschijnlijk iedereen op de kleuterschool leerde vouwen. Zijn outfits lijken gemaakt van gedrukt papier en hebben uitgesproken silhouetten. Extra opvallend zijn de steeds groter wordende rugzakken die in de outfits zijn verwerkt. Jarwo Gibson weet het begrip campingfashion tot een heel nieuw level te tillen. Zijn outfits worden bij elkaar gehouden door gespen die we voornamelijk kennen van rugzakken. De modellen dragen schoeisel dat geïnspireerd is op stevige wandelsandalen en lopen rond met slaapmatjes en toilettassen.


(Jarwo Gibson)


(Jarwo Gibson)


Nieuwe degelijkheid
Opvallend is dat lange, losvallende rokken en broeken in bijna iedere collectie terugkomen. Vaak gecombineerd met hooggesloten blouses. Ter compensatie van deze “degelijkheid” wordt er veel gebruik gemaakt van doorschijnende en soepele stoffen.  Prints worden niet geschuwd, vooral niet door Romy Kokke en Laura de Weijer. Romy Kokke gebruikt exotische en oriëntaalse prints en zet daarmee een heel romantische en vrouwelijke collectie neer, terwijl Laura de Weijer met haar stoere prints, geïnspireerd op legoblokjes en verfvlekken, juist een edgy lijn laat zien.


(Romy Kokke)


(Laura de Weijer)


Anderhalf uur en enkele zweetlozingen later zijn alle creaties van het ontwerptalent de revue gepasseerd. De zojuist afgestudeerden rennen zichtbaar opgelucht en ontladen met hun modellen over de catwalk, een ongetwijfeld glansrijke carrière tegemoet.

Fotografie: Patricia Jaspers

Tekst: Charlotte Biskop