Mode Icoon (3): Jean-Charles de Castelbajac

22-06-2011 14:00


Het lijkt het werk van een knotsgekke Disney fetisjist: T-shirts met opdrukken van Mickey Mouse en Felix de Kat, een jas van Kermit de Kikkerknuffels en een knalgele jurk met daarop een portret van president Obama. Toch heeft modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac (61) zijn status als gerespecteerd mode icoon al lang en breed verdiend. Ruim veertig jaar geleden creëerde hij zijn eerste collectie voor het bedrijf van zijn moeder, Jeanne-Blanche de Castelbajac. Ondertussen luistert hij naar de iconische naam JC/DC en is hij een voorbeeld voor veel jonge designers.


Het werk van Jean-Charles de Castelbajac is eenvoudig herkenbaar. Met name door het buitensporige kleurgebruik, het veelvuldige gebruik van cartoons, de draagbaarheid en de referenties naar helden en iconen. Eind jaren tachtig ontwierp JC/DC de beroemde teddy bear coat die werd gedragen door Madonna en Helena Christensen. Twee jaar geleden verruilde hij de teddyberen met knuffels van Kermit de Kikker en wist hij zonder moeite Lady Gaga te strikken om deze moderne interpretatie van het succesitem nieuw leven in te blazen.


De carrière van de Franse ontwerper beleefde een dieptepunt in de jaren negentig, toen minimalistische mode hoogtij vierde. Zijn excentrische, humoristische designs werden in die periode allerminst gewaardeerd. Het typeert hem dat hij zich bij het ontwerpen niet heeft aangepast aan het tijdsbeeld, maar altijd zijn eigen visie heeft gevolgd. Hij is wars van trends en bleef zijn eigen gang gaan. Met succes, want sinds hij in 1997 werd gevraagd als officiële designer voor de Katholieke Wereld Jongeren Dag – waarvoor hij de paus mocht kleden – heeft zijn carrière een nieuwe vlucht genomen.


De King of Cartoon Couture, zoals Jean-Charles de Castelbajac ook wel wordt genoemd, is geliefd onder de sterren. Hij kleedde Lady Gaga en Beyoncé voor de clip van de hit Telephone, Elton John en ook Katy Perry vertoont zich graag in humoristische JC/DC creaties. Naast zijn werk als modeontwerper is hij kunstverzamelaar, ontwerpt hij complete interieurs en kostuums voor films en videoclips. Zijn devies: “Always hold the hand of the child you once were.” Slaap je nog steeds met je Mickey Mouse knuffel? Dat geeft dus helemaal niets.