Duurzaam dingetje: Rank a Brand

24-06-2011 14:00

Duurzaam zijn is hip. En het begint ook steeds logischer te worden. Een bedrijf dat daarop inspeelt is Rank a Brand. Niet alleen eten kan duurzaam zijn, ook kleding en electronica moet aan bepaalde eisen voldoen wil het eerlijk en duurzaam zijn.

Er zijn verschillende punten waar Rank a Brand op let wanneer een product getest wordt. Er wordt bijvoorbeeld gelet op klimaat en CO2 uitstoot, milieu, maar ook op hoe de handel wordt gedreven. Is er geen gedwongen arbeid, kinderarbeid of discriminatie in het bedrijf? Is het bedrijf eerlijk naar zijn werknemers toe? Deze vragen worden volgens Rank a Brand nog wel eens vergeten als je een glimmende verpakking of mooie reclame ziet.

Zelf kun je ook een klein steentje bijdrage. Op de website van Rank a Brand kun een merk insturen dat je geranked wil hebben. Rank a Brand gaat dan kijken hoe duurzaam het merk is. Er zitten op dit moment bij duizend en één merken in de database. Op de website kun je een merk aanvinken waarvan je de duurzaamheid wil zien. Een tabel geeft aan op hoeveel punten het merk scoort. Ook kun je zien op welke punten het merk stuurt.

Bewuster kleding kopen? Rank a Brand heeft ook een applicatie voor op je telefoon. Tijdens het shoppen kun je een merk scannen en kijken of het duurzaam is of niet. Tweehonderd euro voor een mooie leren tas? Eerst even scannen of het duurzaam is kan. Weet je meteen naar wie die tweehonderd euro gaat.