ThePostOnline

Rechtse bezuinigingen kosten geld en zijn niet logisch

28-06-2011 11:00

Dit is niet mijn volksvertegenwoordiging vriend. Het is belachelijk dat dit soort meiden zich hier niet meer thuis voelen, omdat racisme door ons gedoogkabinet wordt vergoelijkt. Het is schandalig dat Gerd Leers volhardt in zijn pogingen om kwetsbare kinderen en jongeren, hier opgegroeid en opgeleid, uit te zetten naar landen waar zij net zomin een toekomst hebben als u of ik. Mijn idealen sluiten totaal niet aan bij de uitgangspunten van deze regering, zo veel moge duidelijk zijn, maar als er dan toch een cynisch, rechts gedoogkabinet moet zijn, mogen we dan op zijn minst enige logica vragen als het gaat om de financiële huishouding?

Laten we klein beginnen, de bezuinigingen op cultureel gebied. Er wordt willekeurig en met de botte bijl gehakt in cultureel Nederland, terwijl op gemeentelijk niveau de subsidies nog steeds rijkelijk vloeien richting onrendabele theaters en paradepaardjes. Carine Crutzen schreef er dit uitstekende stuk over. Niet duurzaam, niet rendabel, niet logisch.

Rijkeluissubsidie
Het onlangs gesloten pensioenakkoord zorgt ervoor dat mensen die jarenlang een lage pensioenpremie hebben betaald er nu warmpjes bij zitten, terwijl de verdriedubbelde premies van starters in een pot verdwijnen waar op ons 67e waarschijnlijk niet bijster veel meer van over is. Gelukkig kunnen we toch geen hypotheek meer krijgen, anders hadden we zo maar recht gehad op de in crisistijd onbegrijpelijke rijkeluissubsidie die hypotheekrenteaftrek heet. Niet duurzaam, niet rendabel, niet logisch.

Wie het ook moeten ontgelden zijn de mensen, of de families van mensen, met een persoonsgebonden budget. De mensen die ten gevolge van deze bezuinigingen buiten de boot gaan vallen, lopen een groot risico om in een tehuis terecht te komen als de zorg op maat niet langer vergoed wordt. Dat er een chronisch tekort bestaat aan plaatsen in dergelijke instanties, en dat die zorg bovendien vele malen duurder is dan een pg budget, doet blijkbaar niet ter zake. Wederom, niet duurzaam, niet rendabel, niet logisch. Naar detail daarbij is nog dat incidenten met PGB-fraude worden misbruikt als argument voor de bezuinigingen. Slecht gedrag van enkelen is dus aanleiding om het kind dan maar met het badwater weg te smijten. Als we die redenering zouden doortrekken, naar bijvoorbeeld de bankiers die de wereld aan de rand van de financiële afgrond hebben gebracht, kunnen we het hele monetaire systeem wel opdoeken. Flippo voor een biertje, anyone?

Pokeren
Wat ook geestig is (of om te huilen), als iemand het systeem misbruikt om een klein beetje geld te verdienen, bijvoorbeeld met PGB-fraude, dan is hij een crimineel en wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Maar als financiële instanties op grote schaal mazen in de wet misbruiken om te gokken met geld wat ze niet hebben en zichzelf daarvan exorbitante winsten uitkeren, dan mogen ze hun baan houden en krijgen ze miljarden aan belastinggeld om vervolgens vrolijk verder te pokeren. En ook al heeft onze premier minder sympathie voor die luie Grieken dan voor die gewiekste bankiers, ook zij kunnen weer op een flink bedrag rekenen bij de op handen zijnde tweede bailout. ”Maar dan wel geleend, tegen 3% rente”, klinkt het stoer. Dat die Grieken die lening en dus ook de rente never nooit terug kunnen betalen voelt iedereen op zijn sokken aankomen. In plaats van nu door de zure appel heen te bijten en de helft van de reeds bestaande schuld kwijt te schelden, zoals vooraanstaande economen adviseren kiezen we een doekje voor het bloeden. Met als gevolg dat we binnen de kortste keren wéér de knip moeten trekken en hij nog veel verder open zal moeten. Duurzaam? Nope! Rendabel? Ammenooitnie! Logisch? Zegt u het maar…