ThePostOnline

De paradox van La Frontera

30-06-2011 10:00

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is bijna 3200 kilometer lang en is de zuidgrens van vier Amerikaanse en zes Mexicaanse staten. Het is een belangrijke grens. De handel tussen Mexico en de Verenigde Staten is jaarlijks goed voor zo’n 400 miljard dollar. Zeker sinds beide buurlanden en Canada in 1994 lid zijn van vrijhandelsverdrag NAFTA is de dynamiek aan de grens in een stroomversnelling geraakt. De grensovergang tussen Tijuana en San Diego, aan de uiterste westpunt van de grens, is de drukste grensovergang ter wereld. Overal langs de frontera staan aan Mexicaanse kant eindeloze industrieterreinen met maquiladoras, aanleveringsbedrijven waar goedkope Mexicaanse arbeidskrachten de onverzadigbare Amerikaanse consument van producten voorzien.

Geweld
Migratie en drugs aan de grens zijn voor de Amerikanen en de Mexicanen steeds belangrijkere onderwerpen. De Amerikanen zijn bang dat het drugsgeweld dat sinds 2006 in Mexico woedt overslaat op de Amerikaanse grensstaten, terwijl Amerikaanse politici zich steeds vijandiger tonen tegenover de stroom illegale migranten uit Mexico. De Mexicanen maken zich intussen zorgen over de enorme stroom wapens die vanuit Amerikaanse wapenwinkels aan de grens in handen van de drugskartels komen, in totaal zo’n 80 procent van de in beslag genomen wapens in Mexico.

Het beveiligen van de enorme grens tussen beide landen is een hels karwei. De Amerikaanse Border Patrol heeft nog nooit zoveel agenten aan de zuidgrens ingezet als nu: zo’n 20.000. Ongerust door het drugsgeweld heeft president Obama bovendien nog eens 1200 soldaten van de National Guard naar de grens gestuurd.

Duur is die grensbewaking, de afgelopen 10 jaar heeft het zo’n 90 miljard dollar gekost. Hekken, infraroodcamera’s, geavanceerde scanners, röntgenapparatuur, duizenden manschappen, het is een flinke kostenpost. Associated Press zette het onlangs op een rijtje. Een agent van de Border Patrol kost 75.000 dollar per jaar, een snuffelhond 4500 dollar. De vrachttreinen die de grens passeren, soms 1,5 kilometer lang, worden met 165 röntgenscanners dagelijks grondig geïnspecteerd. Kosten: 1,65 miljoen dollar per scan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Gloeiende plaat
Toch is die enorme beveiligingsoperatie weinig effectief. Van de 3200 kilometer grens wordt slechts 1100 kilometer effectief bewaakt door de Border Patrol. Slechts 208 kilometer is waterdicht beveiligd tegen de doorstroom van illegale migranten, waardoor de Mexicaans-Amerikaanse grens het hoogste aantal illegale overstekingen ter wereld heeft. Dat aantal is de laatste jaren wel wat afgenomen, maar experts stellen dat die afname eerder door toegenomen werkgelegenheid in Mexico komt, dan door effectieve beveiliging. Op het gebied van drugs heeft is grensbewaking de laatste jaren weliswaar aardig wat successen geboekt, maar nog steeds is dat een druppel op een gloeiende plaat. Nog steeds stromen miljoenen tonnen drugs jaarlijks de grens over.

In dat opzicht lijken 90 miljard dollar nogal aan de lage kant. Om zelfs maar een derde van de grens echt goed te kunnen beveiligen, zou Washington honderden miljarden dollars extra moeten uitgeven aan grensbewaking. Er wordt van Amerikaanse kant nog steeds te weinig gedaan om de wapen- en drugshandel structureel aan te pakken. Barack Obama stuurde weliswaar de National Guard naar de grens, maar dat lijkt eerder symboolpolitiek dan echt de handen uit de mouwen te steken. De Mexicaanse regering heeft op het gebied van law enforcement nog nooit zo intensief samengewerkt met de noorderbuur als nu, maar blijft klagen over gebrek aan goede wil bij de noorderbuur. De Amerikaanse economie blijft stroef draaien, en met haar astronomische staatsschuld heeft Washington weinig trek in weer een uitgaven van honderden miljarden dollars extra aan grensbewaking.

Irak
Maar hoe logisch is dat? De oorlog in Irak heeft de afgelopen 8 jaar ruim 3 biljoen dollar gekost, ruim 30 keer zoveel als de grensbewaking aan La Frontera in 10 jaar tijd. De onderlinge handel tussen de Verenigde Staten en Irak is net iets meer dan 13 miljard dollar, een schijntje in vergelijking met de handel met Mexico. Mexico exporteert meer olie naar de VS dan Irak, meer arbeid, een veel diverser en groter aanbod aan producten.

Als we astronomische Amerikaanse staatsschuld erbij halen en het belang van de relatie met Mexico in vergelijking met die met Irak vergelijken, is dat bedrag van 90 miljard dollar eigenlijk idioot weinig. Zeker nu de staatsschuld in de Verenigde Staten historisch hoog is, zou Washington zich eens moeten gaan afvragen wat belangrijker is. Willen we biljoenen blijven pompen in Irak, of zouden we wat meer aandacht kunnen besteden aan de zuiderbuur, onze belangrijkste handelspartner?

CC foto: Alan Ormond