Reportage (2): HKU Graduation Show 2011

30-06-2011 14:00


Vaak is de dag waarop je afstudeert niet echt noemenswaardig. 15 juni j.l., de dag waarop de HKU Graduation Show 2011 plaats vond, was dit zeker wel. Mode Jaap besteedde al eerder aandacht aan de show: dit keer niet alleen aandacht voor de mode op de catwalk, maar ook daarbuiten.

Dit jaar vond de show met collecties van eindexamenkandidaten van de bacheloropleiding Fashion & Design plaats in een immense loods op een industrieterrein in Utrecht. De grote lege ruimte werd in tweeën gedeeld door een catwalk waarop vijftien afstudeercollecties letterlijk in de spotlights stonden. Bij elke nieuwe collectie die de catwalk betrad, ging het licht uit en de spot aan, waarna de modellen eindigden als een ‘tableau vivant’ op het podium aan de zijkant.
De HKU show wordt vaak als minder toonaangevend ervaren dan de ArtEZ show, eerder kunstzinnig. Dit jaar werd deze aanname, naar mijn mening, echter niet bevestigd. De show getiteld ‘Put your name down’ opende dan wel met een theatrale modeperformance van Mary Bonilla Molina , maar al gauw volgden collecties die stuk voor stuk mode van hoge kwaliteit toonden. Positieve uitschieters waren Natalie Goedgebuurde en Annemarie van Westen. Natalie deed met haar collectie onderzoek naar het spel van macht en verleiding wat zich uitte in kleding met zowel krachtige als gevoelige vormen. Annemarie wist met alleen de kleuren van de Nederlandse vlag een sterke en stoere collectie neer te zetten. Andere studenten legden meer nadruk op de manier waarop de collectie tot stand kwam. Zo verfde Natalie de Koning haar stoffen in thee en gebruikte verder alleen duurzame materialen.
Toen de laatste collectie backstage verdween en het licht binnen doofde, verplaatste de show zich naar buiten. Niet bewust, maar de bezoekers van de show waren ook erg gedenkwaardig gekleed. Al met al was het een dag om niet gauw te vergeten.

Nathalie Goedgebuurde

Annemarie Westen

Annemarie Westen

Menno Voortman

Klaran Kramer

Annicke van der Giessen

Natalie de Koning

Backstage

Indigo (13)

Lyanne (20)

Fenny (25)