ThePostOnline

Bewijs! E-mails van burgers aan politici missen ieder doel

01-07-2011 09:00

In de moderne democratie wordt het door velen belangrijk gevonden dat burgers contact kunnen opnemen met hun volksvertegenwoordigers en bestuurders. Burgers hebben immers vragen over beleid, willen suggesties doen of klachten kwijt. De politiek moet naar de burger luisteren en dus is niets logischer dan dat de politiek zich actief openstelt voor reacties uit de bevolking. Vroeger was het veel gedoe om politici een brief te sturen of op te bellen, maar nu is contact leggen makkelijker dan ooit: een e-mail volstaat.

Sommige initiatieven proberen dit te ondersteunen. Zo kunnen burgers op de website maildepolitiek.nl politici opzoeken om ze een e-mail te sturen. De website maakt dit makkelijker dan ooit door een overzicht te bieden van welke politici er zijn en welke thema’s ze behandelen. De website biedt een schat aan informatie over de relatie tussen politiek en burgers.

Interactie met burgers
Hedendaagse beschouwingen over sociale media suggereren dat de politiek echt verder komt als burgers vragen en ideeën gaan insturen. Politici moeten op sociale media niet alleen zenden maar ook luisteren, berichten terugsturen en het liefst in discussie gaan met burgers die het oneens zijn met bepaalde politieke voorstellen. E-mails van burgers zijn dus een prachtige ontwikkeling, want ze versterken de band met de burger, er vindt kennisdeling plaats en er wordt gewerkt aan wederzijds draagvlak.

Onderzoek van mij en Maurits Kreijveld laat zien waar deze ideologie toe leidt: politici die allemaal graag responsief willen overkomen, maar geen idee hebben wat ze met alle burgerideeën aanmoeten. De meeste ideeën van burgers blijken namelijk heel weinig toe te voegen aan de politieke besluitvorming. Toch sturen burgers hun ideeën op, in zulke hoeveelheden dat politici medewerkers moeten inhuren om alles te beantwoorden. De relatie tussen de benodigde tijd en de opbrengst is geheel zoek, maar geen politicus die dit durft toe te geven. Want dat is arrogant, nietwaar?

Tientallen e-mails per dag
Maar gelukkig is er nu maildepolitiek.nl, waar een aantal vragen van burgers aan politici online is gepubliceerd. Nu kan iedereen eindelijk zien waar het verlangen naar wederzijds contact toe leidt. Laten we kijken naar de categorie verkeer en vervoer, waar 25 vragen te vinden zijn. Dit is slechts een deel van wat een Kamerlid met deze portefeuille dagelijks ontvangt. Je kunt het zo gek niet bedenken, of politici krijgen er gedetailleerde vragen over waar ze niet over gaan of waar ze redelijkerwijs geen antwoord op zullen hebben.

Iedereen die gelooft dat het zin heeft dat politici zich open stellen voor de vragen en feedback van burgers moet eens inschatten hoe lang de beantwoording van deze 25 vragen kost en wat dit oplevert. En wat het betekent om geen 25, maar 150 van dit soort e-mails te ontvangen. Een kritische lezer ziet al snel dat de opbrengst nul is en dat dit alleen afleidt van het echte werk van Kamerleden.

Kom op Kamerleden, vermeld deze link op uw website om te illustreren waarom u niet al uw mails, tweets en andere berichten kunt en wilt beantwoorden en ze soms niet eens leest. U heeft namelijk gewoon gelijk.

Chris Aalberts schreef met Maurits Kreijveld Veel gekwetter, weinig wol over de inzet van sociale media door overheden, politici en burgers (www.politiek20.nl).