Reportage Mode Biennale Arnhem (3): De hoofdexpositie

04-07-2011 10:00


Amber was de muze van de vierde editie van de Arnhem Mode Biënnale, een tweejaarlijks evenement dat tot en met gisteren te zien was in Arnhem. Amber was volgens de organisatie de vrouwelijke personificatie van mode, van wie je meer te weten kwam door de tentoonstellingen, presentaties en workshops in de stad. Maar wie is Amber precies, of beter gezegd, wat is mode?

Mode verandert snel, is vaak tegenstrijdig, wordt gevormd door zowel het heden, het verleden als de toekomst en is onberekenbaar. Moeilijk om daar één enkele betekenis aan vast te plakken. Verschillende artiesten probeerden het begrip toch te bevatten tijdens de Arnhem Mode Biënnale door vragen te stellen aan het personage van Amber.

Veel designers merkten, dat wanneer je meer over Amber wilt weten, of wat mode is, je al snel terecht komt bij jezelf. Spijkers en Spijkers keken naar zichzelf en hun collecties van de afgelopen tien jaar met de expositie ‘The mirror has two faces’ in het Museum van Moderne Kunst in Arnhem. Wanneer zij in de spiegel kijken zien ze een sterke vrouw (of eigenlijk twee), al jaren de inspiratiebron voor hun kleding.

Spijkers & Spijkers

Spijkers & Spijkers

Zoektocht
De zoektocht naar de betekenis van mode ging verder op de hoofdlocatie AkzoNobel. De oude fabriekshal was ingedeeld in drie thema’s Atmospheres, Elements en Visions, die met elkaar verbonden worden door een slingerend pad. Vanaf het moment dat je binnenkwam , werden je zintuigen geprikkeld door geluiden, geuren en beelden in de ruimtes van Atmospheres. Hier ervaarde je waardoor mode beïnvloed en versterkt wordt. Het pad voerde je verder richting de ruimtes van Elements waar aandacht was voor accessoires. Deze vormden de instrumenten die onmisbaar zijn bij het creëren van mode. In de ruimtes van Visions zag je het uiteindelijke en tastbare resultaat: hier werden de visies van binnen- en buitenlandse ontwerpers ten opzichte van mode getoond. (o.a. Klavers van Engelen, Iris van Herpen, Jil Sander, Maison Marin Margiela en Rodarte).

Jil Sander


Mariel Manuel

Mariel Manuel

Jil Sander

Iris van Herpen

Jil Sander

Jil Sander

Prada

Prada

Wie was Amber nou? De tentoonstelling eindigde met een spiegel. Mode is de spiegel van onze samenleving. Amber dat ben jij, dat ben ik.