Ford maakt stadsuitvoering van de Batmobile

11-07-2011 09:00

Cool. Als Batman voortaan gehaast, doch opvallend onopvallend door de stad wil crossen, is de Ford Fiesta Metal misschien een goede suggestie. Donker, snel en ontzettend gelikt. Maar waar het voor Batman een vrij onopvallend vervoermiddel zou zijn, is het dat voor de Gewone Burger bepaald niet: het ding straalt stoere dreiging uit, zowel van buiten als van binnen. Zwart, zwart en nog meer zwart geven de auto de dreiging van een donkere wolk. Een donderwolk, om precies te zijn, want met 134 pk bij 6700 toeren en 160 Nm koppel bij 4250 toeren komt de Fiesta Metal onmogelijk onopgemerkt voorbij blazen.

Het zou maar 8.7 seconden moeten kosten om de kleine Ford naar de 100 te stuwen en pas bij 195 houdt het op. Dat klinkt niet heel spectaculair, maar voor wie wel eens in een kleine auto met een beetje power gezeten heeft, weet dat het met de beleving wel goed zit met zulke waarden. Tel er een close ratio versnellingsbak, sportonderstel en vernieuwd uitlaatsysteem bij op en je hebt het kartgevoel ongetwijfeld zo te pakken – Ford heeft immers een reputatie op het gebied van sportieve onderstellen hoog te houden. De 1.6 onder de zwarte kap is bovendien nog zuinig ook, want hij valt in de 20% bijtellingscategorie.

Wat zit er verder op en aan het matglanzende monstertje? Verlaagde zijskirts, voor- en achterspoilers, een zilverkleurige sierlijst om de grille, sierringen rond de mistlampen, een gepolijste dubbele uitlaat en – niet onbelangrijk voor de looks, dikke 17-inch Panther Black lichtmetalen velgen. De nieuwe Fiesta Metal is bovendien alleen verkrijgbaar als driedeurs hatchback, dus je kunt geen vijfdeurs versies met kinderstoeltjes achterin tegenkomen.

Binnenkant en prijs
Van binnen heeft de Metal verwarmbare, lederen sportstoelen in Ebony Black met zilveren stiksels. Het lederen stuurwiel is ook bekleed in deze kleuren en heeft glanzend zwarte spaken. Het interieur is verder afgewerkt met fraaie zwarte materialen. Uitrusting, prijzen en exacte Nederlandse specificaties zijn nog niet bekend gemaakt. De duurste benzine-driedeurs kost nu een kleine 16 mille, de laatste ST bijna 22. Schatten we de Metal (afhankelijk van de uitrusting) dus op zo’n 18k. Wie 134 pk te weinig vindt, kan trouwens altijd wachten op de nieuwe Fiesta ST, die in 2012 verwacht wordt en wel eens meer dan 180 pk zou kunnen krijgen. Maar die mag qua uiterlijk en aankleding best wel een beetje op de strakke Metal gaan lijken.