Torpedo-avondtopic: Appie

12-07-2011 19:00

In het Oosterpark in Amsterdam is het altijd druk. ’s Winters en ’s nachts wordt het bevolkt door daklozen en alcoholisten. In de zomer voetballen er jongens op het grote veld en liggen er hippe meisjes in bikini op het gras langs het water. Honden zwemmen en spelen er naar hartenlust. En ze worden er begraven. Dat weten ze zelf natuurlijk niet, en het zal ook veel van die meisjes in bikini niet zijn opgevallen, maar vlakbij de kiosk staat de grafsteen van de Duitse herder Albert, beter bekend als Appie.

Dat zie je niet dagelijks, een grafzerk, speciaal voor een hond. Maar Appie was niet zomaar een hond. Appie was een politiehond, met uitzonderlijke speurgaven. Samen met zijn baasje loste deze montere viervoeter menig moord en ander delict op. Zijn gaven zijn al bijna zo mythisch als die van Hashi, de drugshond, waar net geen film over gemaakt is (zie het album Music for Imaginary films van Arling & Cameron).

Zo groot als zijn daden waren, zo treurig kwam Appie aan zijn eind. Zijn baasje werd ziek en moest worden behandeld in het Burgerziekenhuis. Vreemd genoeg had dit hospitaal geen bezoekregeling voor dieren, hoe bijzonder ook. Appie vereenzaamde zonder zijn baasje. Hij trok zich terug, vermeed contacten met anderen en kon maar moeilijk zijn mand uitkomen. Uiteindelijk besloot Appie een eind aan zijn leven te maken door de zakdoek van zijn baas in te slikken. Appie stikte.

Dit bijzondere verhaal heeft de gemeente ertoe gezet speciaal voor Appie een gedenkteken neer te zetten in het Oosterpark, het park waar hij vroeger oefende met zijn baas. De zerk staat er al sinds 1924.

Nu staan er in het Oosterpark overal beelden, realistisch, abstract, vrolijk. Er zijn ook meer gedenktekens, zoals het Slavernijmonument, en De Schreeuw, ter nagedachtenis aan Theo van Gogh. Ergens hoop ik dat de grafsteen van Appie niet serieus is, maar een vrolijke kunstuiting. Mocht het verhaal waargebeurd zijn dan hoop ik dat het leven van Appie wel verfilmd wordt. Met een soundtrack van Arling & Cameron.

Elke dinsdagavond plaatst DeJaap.nl een topic van Torpedomagazine.