Berlin Fashion Week: de catwalkshows van Allude & Schumacher

13-07-2011 10:00


Toegegeven: ze zijn niet zo toonaangevend als Parijs en Milaan, niet zo hip als London en niet zo gerespecteerd als New York. Maar een week per jaar zijn desalniettemin de ogen van de gehele modewereld op maar een stad gericht: Berlijn. Vorige week vond daar wederom de Berlin Fashion Week plaats, een week vol catwalkshows, BD-ers (beroemde Duitsers) en internationale celebrities, champagne en modetrends. De komende drie dagen besteedt Mode.DeJaap aandacht aan het event, met vandaag: de shows van Duitslands’ trots Schumacher en kasjmierlabelĀ Allude.


Transparant & maagdelijk: Allude
Wie geen kaartjes voor de front row heeft, moet slim zijn. In het geval van een modeweek betekent dat: je beste jurk aantrekken en hopen dat het opvalt. Die strategie heeft effect bij de show van Allude, waar er vlak voor de start nog een paar eerste rij-plekken opvallend leeg blijven. Paniek bij de organisatie, die in aller ijl wat dames in leuke kleedjes van de andere rijen komen plukken.



En zo zien we ineens vanaf de eerste rij een parade aan maagdelijke outfits passeren. Sommigen transparant, anderen gebreid, maar stuk voor stuk bijzonder wit. Daarmee steekt Allude opvallend af tegen veel andere labels, die ook in de zomer van 2012 blijven kiezen voor kleur. Minor detail: op de ultradunne lichamen van de modellen staan de ontwerpen prachtig. Of dit ook het geval is bij iemand met een minder tenger figuur, valt nog maar te bezien.




Kleurrijk en sprookjesachtig: Schumacher
Schumacher is een van de paradepaardjes van de Berlin Fashion Week en dat is te zien. De zaal is ruim voor aanvang van de show tot aan de nok toe gevuld met ongeduldige pers, beroemdheden en fashionista’s. Fotografen verdringen elkaar om de op front row plaatsgenomen celebs (veelal bij ons totaal onbekende Duitsers) op de kiek te zetten. Een vermakelijk schouwspel, al betekent het wel dat een upgrade naar een betere plek er deze keer niet in zit en we genoegen moeten nemen met een plaatsje op rij vijf.



Drijvende kracht achter het label Schumacher is de Duitse Dorothee Schumacher (overigens geen ‘familie van’). De ontwerpster staat al sinds de jaren tachtig aan het roer van haar merk en heeft in de afgelopen dertig jaar een flinke internationale reputatie opgebouwd vanwege de uiterst draagbare, casual-chique creaties. Verwacht van Schumacher geen vervreemdende silhouetten of conceptuele ontwerpen, wel fijne jurkjes, losse tops en tijdloze jasjes. In tegenstelling tot Allure koos Schumacher wel voor een bont kleurenpalet, waarbij vooral de liefde voor oranje nogal in het oog sprong. Maar goed, zoals Boris Becker – een van de gezichten op rij een – zich al liet ontvallen: “nothing wrong with orange”.