Humor

Sociale media lijden onder aanslagen

26-07-2011 16:00

Twitter luidt de noodklok. Het grote aantal rampen, aanslagen en noodsituaties bedreigt het voortbestaan van het medium. “Er gaat geen dag voorbij zonder Twitterstilte”, vertelt een woordvoerder van de microblogdienst. “De ooit levendige digitale samenleving, is veranderd in een spookstad. Gebruikers roepen om de haverklap op om uit respect voor dode Noren, misbruikte katten of verdwenen vogels het Twitteren te staken.”

Toch draaien de servers overuren, vertelt de woordvoerder. “Het gebruik van twibbons (een respectvolle toevoeging aan je avatar red.) neemt hand over hand toe. Er zijn gebruikers die vaker van Twibbon veranderen dan dat zij hun status updaten. Wij overwegen daarom een refresh-ratevoor avatars in te stellen.”

Gebruikers die zich niet aan de mores van de Twitterstilte houden worden genegeerd, uitgescholden of zelfs bedreigd. “Alles voor een respectvol internetklimaat”, stelt een fanatieke Twitteraar. Hij heeft ruim 50.000 tweets op zijn naam staan. Allen aankondigingen van Twitterstiltes en Avatarwijzigingen. Maar ook hij loopt tegen problemen aan bij de vele ‘acties van respect’. “Deze week was de Stilte voor Noorwegen nog bezig, toen ons het bericht bereikte dat een vliegtuig in Marokko was neergestort. We konden dus niet oproepen om stilte in acht te nemen voor de 78 dodelijke slachtoffers van de ramp. Dan zit je met je handen in het haar, hoor!”

Ook Facebook kampt met de nadelen van respect betuigende gebruikers. Tussen de verschillende stiltes door, moeten in korte tijd alle foto’s, links en statusupdates worden toegevoegd. “De enorme pieken in het verkeer zijn met geen mogelijkheid te verhapstukken”, aldus de netwerksite. Ook concurrent Google+ zegt problemen te ondervinden met stiltes. “Alleen weten we niet wie daartoe opgeroepen heeft.”