Vintageshopping: Klein DDR en andere zaken bij Humana

26-07-2011 10:00


Loop je de Karl-Marx Allee op, dan loop je 25 jaar terug in de tijd. Hoewel het eens zo populaire café Moskou nu niks meer is dan een beton kolos en het  metershoge Stalin standbeeld inmiddels weggehaald is doet verder niks eraan denken dat het ook hier 2011 is. Zo ook niet  het Humana warenhuis , de plek voor modebewust en tweedehandsminnend Berlijn. Het pand waarin de  4 etages tellende winkel zit is ronduit armoedig en  alles behalve een perfect onderkomen voor een warenhuis dat op de gevel pretendeert een trend-shop te zijn.


Synthetische stofjes
Maar een trend-shop is het wel. Althans, de bovenste etage dan. Daar vind je gekke jaren 90-pakjes, leren jassen en hippe jumpsuits. En zoals dat gaat in vintage winkels wordt je hier geconfronteerd met het verleden in kledingvorm. Daarom prijkt hier op de achterwand in grote rode letters – welke kleur anders –DDRen ja, de kleren die hierbij hangen doen die titel eer aan, want aan vieze synthetische stofjes geen gebrek. Hoewel Humana een liefdadigheidsketen is en dus  eigenlijk niet te vergelijken is met een echte hippe vintage winkels zijn de prijzen dat absoluut wel.

En dat blijkt niet alleen het geval te zijn voor de zogenaamd hippe kleding. Ook de niet hippe en soms gewoon slonzige kledingstukken op de begane grond  zijn geprijsd door iemand met grootheidswaan. Ze hebben zelfs een sale-afdeling waar sommige jasjes van 50 voor 39 euro zijn afgeprijsd. De arrogantie. Bij de kringloop – wat Humana in feite gewoon is – moet het altijd sale zijn en is afprijzen gewoon een vies woord.

Trouwjurken-walhalla
De lingerie- en nachtkleding-afdeling is dan ook een verademing als je je als echte Hollander net dood bent geschrokken om de prijs van een ogenschijnlijk niet bijzonder jasje. Het enige jammerlijke, is dat het dus de lingerie-afdeling is en dat zeker ondergoed tweedehands kopen nogal een ja, no go is. Terwijl ik de onderbroeken op deze afdeling inspecteer zonder ze aan te raken valt mijn oog op iets heel anders, iets dat hier eigenlijk helemaal niet past. Het zijn trouwjurken, meer trouwjurken dan dat ik ooit in een Nederlandse kringloopwinkel zag. Deze witte jurken, de een mooier dan de ander, maken deze afdeling ruimschoots goed.

Het is een apart gebouw met een nog aparte inhoud, dit warenhuis. Van onderbroek tot leren jas: alles is er te koop en soms voor ongelofelijke prijzen. Ooit was de straat waaraan dit warenhuis ligt het kloppende hart van deDDRen nu is deze zelfdeDDRnog slechts op 9 m2 vertegenwoordigd helemaal achterin de winkel, op de bovenste etage.