Open brief: lieve Patricia Field

28-07-2011 14:00

Lieve Patricia Field,

Ten eerste bedankt voor een tijdloos stijl-icoon: Sarah Jessica Parker, in de vorm van überfashionista Carrie Bradshaw. Een tv-persoonlijkheid die elk modemeisje in haar hart heeft zitten en stiekem vaak gebruikt als voorbeeld voor zichzelf. Een fictief figuur waar wij boeken over vol kunnen schrijven, waarvan minstens de helft over haar fantastische outfits gaat.


Bedankt dat je ons hebt geleerd om over-de-top te combineren met nóg meer over-de-top, zonder dat we er uitzien als Pipo de Clown. Veel van je creaties, met de nadruk op creaties want wat je creëert gaat verder dan het woord ‘outfit’ of ‘styling’, staan op positieve manier op onze netvlies gebrand. Want we moeten toegeven: we hebben allemaal een hysterische outfit á-la Rebecca Bloomwood uit Confessions of a Shopaholic geprobeerd na te doen. Helaas zonder succes, want als we allemaal jouw creëer-talent hadden was het een harde markt bij de grote modefilms.

Wij kijken tegen je op, met je felrode haren en je uitgesproken bestaan. Want eerlijk is eerlijk, zelf zie je er vaker uit om door de wasstraat te halen dan door een ringetje. Waarschijnlijk bewaar je al je mode-genialiteit voor je vak, waar je de beste in bent. Bedankt, lieve Patricia Field, dat je mode wat minder oppervlakkig hebt gemaakt.

Naast de uitspraak ‘mode kun je kopen, stijl moet je hebben’ in het modewoordenboek zou jouw portfolio moeten staan. High fashion gecombineerd met high street en high street gecombineerd met de mooiste vintage, al lang voordat vintage gehyped en onbetaalbaar werd. Mode is óók een serieus vak, is wat je de wereld buiten de fashiongirls and -gays hebt laten zien. Een vorm van kunst en een serious business.

Bedankt Patricia Field, dat je de grote modefilms nóg leuker hebt gemaakt om naar te kijken en bedankt voor alle inspiratie. Bedankt dat je bestaat en bedankt dat je ooit een Nederlandse stagiaire hebt aangenomen, dat doet de Nederlanders goed. Bedankt dat jij het als bijna enige in je hart kon vinden om John Galliano te verdedigen in zijn nazi-uitspraken. Elk zichzelf respecterend mens, zelfs in de snoeiharde modewereld, kon John wel schieten om zijn uitspraken, maar stiekem, heeel stiekem deed het ons toch modezeer om hem sneller dan de Titanic zien zinken.

Bedankt dat je hem niet totaal eenzaam ten onder liet gaan, na alles wat John Galliano voor ons had gedaan. En vooral bedankt, lieve Patricia Field, dat jij jouw passie voor mode zo goed op ons over hebt kunnen brengen.

Met vriendelijke groeten,

Fashionista’s wereldwijd.

Meer lezen van Shanna? Ze heeft ook nog haar eigen weblog.