Lowlands 2011: DeJaap kiest

30-07-2011 16:00

Over enkele weken gaat op het evenemententerrein in Biddinghuizen weer het Lowlands festival van start. Dit festival in de polder, wat dit jaar binnen twee uur was uitverkocht, staat bekend om zijn mooie verscheidenheid aan muziek, theater, kunst, literatuur en publiek. Om de bezoekers op de hoogte te stellen van al het moois wat is te aanschouwen, stellen de meeste media op zeer pedante wijze een ‘must see’-lijstje samen. Om niet achter te blijven bij de massa zal uw redacteur van DeJaap dan ook zijn keuze aan u opdringen de komende weken voorafgaand aan het festival.

Miles Kane
Bij de meeste mensen zal geen belletje gaan rinkelen bij het horen van deze naam. Dat is ook niet vreemd, want Kane bracht pas dit jaar zijn eerste album onder zijn eigen naam uit. Hij is beter bekend als zanger van het inmiddels overleden bandje The Rascals, of misschien nog beter als ‘die andere’ van The Last Shadow Puppets, een project dat hij samen met Arctic Monkeys zanger Alex Turner deed. En dat project heeft Kane geen windeieren gelegd, want hierdoor kon hij zijn focus volledig leggen bij zijn solo-werk. Op zijn album ‘Colour of the Trap’ laat Kane horen dat hij meer is dan ‘die andere’. Rauwe gitaarpop afgewisseld door lieflijke melodieën, bezongen in onvervalst Engels accent.

 

Bombay Bicycle Club
Wanneer je het kwartet van het Noord-Londense Bombay Bicycle Club bekijkt, vraag je je af of ze wel na elf uur ‘s avonds zonder begeleiding de deur uit mogen. Sterker nog, toen ze net begonnen mochten ze waarschijnlijk niet eens legaal de clubs binnen waar ze wel al speelden. Hun debuutplaat ‘I Had The Blues But I Shook Them Loose’ knalde de Engelse hitlijsten binnen en behaalde uiteindelijk de gouden status. Waar hun eerste plaat bol stond van de hardere elektrische gitaren verbaasden ze vriend en vijand met hun tweede album, die geheel akoestisch was en naar het folk genre neigde. In september komen de jongens alweer met hun derde studio-album in twee jaar tijd. Stilzitten zit er niet in voor deze band.

 

The Kills
Voor de meeste muziekliefhebbers behoeven The Kills geen uitleg. De minimalistische samenwerking tussen Allison Mosshart, ook wel bekend van The Dead Weather, en Jamie Hince, ook wel bekend als de man van Kate Moss, kwam tot stand toen Mosshart in de hotelkamer boven haar Hince hoorde oefenen op zijn gitaar. Wat resulteerde was een samenwerking, die in eerste instantie bestond in het naar elkaar sturen van tapes aangezien Hince in Engeland woonde en Mosshart in de Verenigde Staten. Uiteindelijk besloot Mosshart om haar spullen te pakken en naar Londen te verhuizen. Inmiddels zijn ze al een jaar of tien en vier albums verder, en staan ze bekend om hun pakkende live-shows, hoe minimaal hun muziek ook is.

 

Levi Boitelle pretendeert geen muzieksnob te zijn, maar duwt met alle liefde zijn muzikale mening door andermans strot.