Humor

Noorse slachtoffers vertroebelen Nederlandse discussie

02-08-2011 16:00

De 77 slachtoffers van Anders Breivik liggen het Nederlandse debat spreekwoordelijk in de weg. Dat stelt politicoloog André Wauwel. “Onze vaderlandse politici en opiniemakers moeten over de lijken stappen en elkaar de waarheid vertellen”, meent hij. “De voorzichtigheid die hier wordt betracht vertroebelt de standpunten. Dat terwijl we behoefte hebben aan uitgesproken duidelijkheid.” Het volk wil volgens Wauwel weten waar de opiniemakers staan. “En juist nu gaan zij het èchte debat uit de weg door alle voorbehouden en de vele semantische discussies.” De politieke junk geeft een voorbeeld:

Andersdenkenden
“Waar Cohen en de zijnen vonden dat daden van een enkele haatbaard of links doorgedraaide niet afgeschoven konden worden op alle baarden en alle linksdraaienden, stellen zij nu Wilders verantwoordelijk voor een klimaat waarin andersdenkenden de rechtse trekker overhalen. Wilders, op zijn beurt, houdt links en moslims verantwoordelijk voor een voedingsbodem waarin Volkert en Mohammed tot ‘bloei’ konden komen. Nu de moorden zijn gepleegd met de Koran van Wilders in de hand, is er van ‘guilt by association’ plotseling geen enkele sprake.”

Hij vervolgt: “Met andere woorden: het spel is op de wagen. Wie eerst ‘A’ zei, zegt nu ‘B’ en wie ‘B’ zei, zegt ‘A’. En hoe gaan de heren met deze situatie om? Ze slaan de discussie dood. Het demoniseren wordt gedemoniseerd. Harde taal is plotseling uit den boze, niet respectvol naar de doden toe en gevaarlijk met het oog op toekomstige gekken. Terwijl ik zeg: uitvergroten, die verschillen. Nu is het tijd je ware aard te laten zien.”

Zwembroek
Wauwel respecteert de poging van Geert Wilders, die, gehuld in niets meer dan een zwembroek, er in slaagde de situatie zo te draaien dat het softe beleid van linkse politici de werkelijke reden van het radicaliseren van Anders Breivik is. “Maar daarmee blijft Wilders op de vlakte”, vindt de politicoloog. “Waarom zegt hij niet dat ‘links’ mensen als Breivik de afgrond van de gekte in duwt? Dat dit pas het eerste eiland is dat, indirect, door de tsunami van moslims is getroffen?”

Ook de houding van linkse politici noemt André Wauwel ‘lafhartig’. “Als je wilt aantonen dat Wilders een extreem-rechtse ophitser is die op onverantwoorde wijze dicrimineert en mensen weg zet, dan is het nu tijd het ijzer te smeden. Betoog dat Wilders’ uitspraken hebben geleid tot een massaslachting, dat in de kogel de initialen van Wilders waren gegraveerd of dat wat begint met plassen in een brievenbus per definitie moet eindigen bij het neerschieten van mensen.”

Stop de demonisering
“In ieder geval”, besluit Wauwel, “is het nu tijd de discussie op het scherpst te voeren. Stop de demonisering van het demoniseren en vindt de hiaten in het verhaal van je opponent. Zuiverder gaat de discussie niet worden.”

Jeroen Weghs kon helaas geen ironie-teken vinden.