Column: Polderglamour

04-08-2011 14:00


Als je zomerplannen, letterlijk, in het water vallen en je achter je laptop zit in plaats van aan de bar van een strandtent, dan heeft een meisje te veel tijd om na te denken. De gedachtesprong van de regen, naar ons polderlandje en via de Amsterdam International Fashion Week naar het stomste woord in de Nederlandse taal; “polderglamour”, was in mijn geval snel gemaakt.

Boos
Na een uitgebreid verslag te krijgen van vriendinnen en bloggers over de eerste shows van de leukste feestweek van het jaar, werd ik boos. Het was als een puistje dat steeds terugkomt en ik eindelijk eens moet uitknijpen: “polderglamour” maakt mij boos. Dat vooraanstaande vrouwen in de Nederlandse mode-scène zich in spijkerbroek vertonen op evenementen die zich in Nederland niet zo vaak voordoen, maakt mij boos.

Want NU MÁG HET, JONGENS! Nu MÓGEN de jurkjes, de hoger-dan-hoge hakken, de sieraden en de getoupeerde, maar toch glimmende, glanzende lokken! Maar nee, naast dat Nederland in de geschiedenis bekend staat om ons “poldermodel” van alles bespreken en overleggen, staat Nederland ook bekend om haar “polderglamour”. Polderglamour, bah, ik spuug erop.

Begrijp me niet verkeerd, jeans zijn sexy en vrouwelijk, maar wanneer gaan we met zijn allen eens flink uitpakken? De bloemetjesprint-jurkjes buiten zetten? Onze mooie benen laten zien en onze angst om over-de-top te gaan laten varen?

Hetzelfde met straat-stijl: zelden zie je nog meiden die erbij lopen alsof ze naar een rode-loper event gaan. En nu hoor ik je Nederlandse nuchterheid naar boven komen: “Ja, waarom zou je zo over straat gaan?”. Nou, waarom niet? Het leven is een feestje hoor, je moet alleen zelf de feestjurk aantrekken.

Hollywood-stijl-glamour
Genoeg met de grappige, wijde T-shirts op een strakke broek met herenschoentjes en een vintage-tas. Nederland zelf is ondertussen veel meer dan een “polder”, we doen als land al lang niet meer onder voor de Big Boys. Tijd om collectief de polder uit onze kledingkast te bannen en te gaan voor Hollywood-stijl-glamour.

Geld-excuus? We hebben River Island, Zara, H&M, Primark en, dûh, vintage-winkels. Geen tijd-excuus? Een jurkje aantrekken kost minder tijd dan een broek én een shirt. Ik kan niet zo goed op hakken lopen-excuus? Oefenen, oefenen, oefenen. Het regent buiten dus tijd zat om je kamer om te toveren in een catwalk. Dames, ik reken tijdens deze sombere zomer op jullie om mij op te vrolijken.

Geschreven in joggingbroek en T-shirt van mijn vriendje.

Meer lezen van Shanna? Ze heeft ook nog haar eigen weblog.