Sport

Leidschendam is dodelijk voor voetbal

10-08-2011 13:54

Leidschendam. Dat moet u niet onderschatten. Ontstaan uit de gemeenten Veur, Stompwijk en het charmante buurtschap Wilsveen. Gelegen aan De Vliet, een kanaal waar eens de Romeinen op voeren en waar een man met pet het paard mende dat de trekschuit trok. Oevers waarop het riet wuifde in de dominerende westenwind. De Lytsche Dam zorgde voor handel zodat het plaatsje al eeuwen floreert. Langs De Vliet was het een drukte van belang, als koetsen zich tegen een achtergrond van weide en water zich verplaatsten door het Hollandse Land. Een schilderachtig plaatsje met molens en een smederij op de achtergrond, terwijl de kelken rondgingen in Herberg Het Zwaantje. Dat Leidschendam.

Robin Hood
Wandelend door Nottingham Forest kreeg Wesley Verhoek pijn in zijn maag. Waar eens Robin Hood met pijl en boog opkwam voor de arme mensen in de samenleving ging het mis. Verhoek dacht terug aan het schilderachtige Leidschendam en zag zijn familie. Hij dacht terug aan zijn vrienden in de kroeg en het dagelijkse praatje met de buurman. En nu moest hij gaan voetballen bij die geweldige Engelse club. Hij vertelde in dat bos de grote twijfel aan zijn broer. Die was sprakeloos.

Want er wachtte op de speler alleen nog een keuring. Daarna zou hij ADO Den Haag verruilen voor het prachtige Nottingham Forest. Een club met een geschiedenis waarbij die van Leidschendam verbleekt. Tijdens de rondleiding door het stadion werd het onbestendige gevoel van Wesley groter en groter. Hij werd misselijk. Visioenen van De Vliet en het Hollandse Land vertroebelden zijn blik. In zijn hoofd hoorde hij de stemmen van ADO Den Haag fans die zijn daden op het veld bejubelden. Hij sprak zijn twijfel nogmaals uit aan zijn broer.

Verbijsterd
Die bood aan om een jaar bij hem in te trekken. Wesley zou immers een prachtig huis met zwembad krijgen. Binnen een paar jaar zou hij miljonair worden. Op vijftig minuten vliegen van Nederland. Dat kon Wesley niet vermurwen. Het gevoel. Het gevoel van heimwee was nu al te groot. Het vrat aan hem als mieren op een rotte appel. Hij informeerde de clubleiding van Nottingham Forest. Hij kwam niet. Terwijl de medische staf klaar stond voor de laatste keuring. Verbijsterd waren ze. Alles in kannen en kruiken. Wesley zou de ster worden. De grote speler. Helaas. Voor Wesley was het zeurende gevoel van heimwee te groot. Leidschendam, zijn familie, vrienden en De Vliet schreeuwden om aandacht. Zijn aandacht. En daarmee smoorde een internationale carrière in die kiem.