Business

Brulding van de Week: Concorso d’Eleganza Villa d’Este

11-08-2011 12:00

Soms brul je niet, maar houd je je mond. Op de jaarlijkse Concorso d’Eleganza Villa d’Este bijvoorbeeld. Waar je mond wel de hele tijd openvalt. Om zachtjes “aahh” of “oohh” te kreunen. Niet vanwege het uitzicht op het Comomeer, of de overvloed aan renaissance architectuur in de omgeving. Nee, leuk meegenomen, maar op het Concorso betoveren de lijnen van het mooiste op benzine. Hoewel de goddelijken in metaal daar gebouwd moeten zijn tussen de twintiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw, gebruiken autofabrikanten dit Italiaanse Concorso ook ter promotie. Zoals BMW, een van de hoofdsponsors van het Concorso dat in 1929 de wereld voor het eerst een prettigere plek maakte. In mei was het de plek voor BMW om hun 328 Hommage te showen. Aahh…

Als je jezelf op het Goodwood Festival of Speed in de hemel waant, het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is het. Er komen geen auto’s. Alleen voitures en bolides. Te bewonderen op een van de chiqueste plekjes van Italië. Bij een van de chiqueste hotels, het Grande Hotel Villa d’Este in Cernobbio. Met de bouw van dit optrekje werd al in 1568 begonnen. Er zijn zelfs mensen die daar graag komen als er géén Ferrari 250 GT SWB uit 1962 in de tuin staat. Ze komen dan bijvoorbeeld om in de Canova wat te proeven van Chef Luciano Parolari. Wat jij ook wilt als je buiten uitgekeken bent. Niet dat je dit raakt, maar toch.

Canova in het Grand Hotel Villa d’Este (foto www.villadeste.com)

Liefde gaat immers door de maag en na bergen verliefde blikken op een Talbot-Lago T23 uit 1938 of smachten bij die Alfa Romeo 33 Stradale uit 1968 moet Cupido ergens invulling krijgen. Dat was trouwens een behoorlijk mollig ventje. Die was met z’n boogje meestal in de eetzaal te vinden vermoedelijk. Wel een Romeinse eetzaal. Als daar Concorso d’Eleganza Delage’s, Deusenbergs en Issota-Fraschini’s voor de deur hadden gestaan, had iedereen zich niet binnen aan het decadente vreten zitten vergapen, maar men zou buiten vol bewondering paf hebben gestaan. Dan was Nero z’n viool vergeten en had Rome niet gebrand.

BMW 328

Alfa Romeo 33 Stradale

Toch kostte dit goddelijke, de geschiedenis potentieel herschrijvende maar negen euro (vanaf prijs) om een dagje mee te mogen maken. Toegegeven, ik denk niet dat Chef Luciano Parolari voor zo’n bedrag lang in de keuken ging staan. Voor negen euro bleef het alleen bij hoofse liefde buiten. Wat er gelukkig in overvloed te vinden was. Waar je ook geen proptrol met ‘n boog voor nodig had om het te pakken te krijgen.

(Meer hoofse liefde bij www.concorsodeleganzavilladeste.com, waar ook de plakplaatjes vandaan komen. Meer Grand Hotel Villa d’Este, hier)

Oohh

Alfa 33 Stradale

Ferrari, 250 GT SWB (1962)

BMW 328 Hommage